Hozzávalók:
Tört manduláshoz:
150g csokoládé
30g apróra vagdalt, hámozott mandula
egy csipet mézeskalács fűszerkeverék
Csíkoshoz:
60 g fehércsokoládé
60 g tejcsokoládé
60 g étcsokoládé
Az én formám kb. 180g masszát nyel el, és 15 db kis csokit tudok vele készíteni, a mennyiségek, a felhasznált formától függően változhatnak.
A mandulát forrásban lévő vízbe tettem, amikor megszínezte a vizet a héja, szűrőkanállal kivettem, a vizet takarékra vettem, majd kinyomkodtam a héjából a magokat. Míg megszikkadt, egy kisebb lábost tettem a víz fölé (amiből a mandulát kihalásztam), úgy, hogy az alja ne lógjon a vízbe. Beletördeltem a csokit, és a gőz fölött megolvasztottam, közben egy éles késsel apróra vágtam a hámozott mandulát. Az olvadt csokiba szórtam a mandulát és a mézeskalács fűszert, jól összekevertem, majd teáskanállal a formába töltöttem. Töltögetés közben a formát többször, óvatosan megrázogattam, a szélénél fogva, hogy a levegőbuborékok távozzanak a masszából. Majd néhány percre a fagyasztóba tettem. Türelmesek a hűtőbe is tehetik, de ott sokkal lassabban köt meg a csokoládé.
A csíkosnál először a fehércsokit tettem a gőz fölé olvadni, miután megolvadt, a formákat harmadukig töltöttem a masszával, majd a fagyasztóba tettem. Míg hűlt, a lábosba beletördeltem a tejcsokit, és jól összekevertem, hogy ne maradjanak benne fehér csíkok. Kivettem a fagyasztóból a formát, és 2/3 részig megtöltöttem a tejcsokoládéval, majd ismét a fagyasztóba tettem. Utána felolvasztottam az étcsokit, újból elővettem a formát a fagyasztóból, majd csurig töltöttem a masszával, és ismét jégre tettem. Minden fázis után óvatosan megrázogattam, hogy ne legyen levegős. Miután megkötött, kinyomkodtam a csokikat a formából, és szép csíkos bonbonokat kaptam. A mélyhűtőbe célszerű vágódeszkával tenni, lehetőleg teljesen vízszintes felületre, hogy ne folyjon ki a csoki, és ne legyenek ferdék a csíkok.
Az első adagnál túl sűrűnek találtam a mandulás csokimasszát, és aggódtam, hogy fogom beletuszkolni a kapszlikba, ezért hirtelen ötlettől vezérelve egy mokkáskanál vízzel próbáltam lazítani. Sajnos így viszont kicsapódott a kakaóvaj a csokiból, ami csak dermedés után derült ki, illetve ekkor szembesültem vele, hogy a massza levegős volta miatt nem lettek túl szépek a csokik, ellenben nagyon finomak. Ezért készítettem egy pótadagot, hogy mégis normálisan nézzen ki a fotón, itt pedig elkövettem azt a hibát, hogy nagyon lágy, kéztől olvadó tejcsokit használtam, (csak egy tábla Milka volt kéznél), így mikor a fotóhoz rendezgettem a csokikat, szépen elkezdtek olvadni az ujjaim alatt. Egyszóval ha ajándékba készítitek, keményebb, kézmelegre nehezebben olvadó csokit válasszatok, a mikulások többsége általában ilyen, semmi esetre se tegyetek vizet a csokihoz, és ne felejtsétek el megrázogatni a formát, miközben töltögettek.
Halacska
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.