Zsuzsi főz: Hideg nyári ételek

Zsuzsi főz: Hideg nyári ételek

nyar
PUBLIKÁLÁS: 2014. június 13. 14:00
A témából fakadóan a poszt teljesen húsmentesre sikerült, levest, salátát, főételt és desszertet hoztam, zöldségekből készítve. Aki nem lelkesedik a tisztán zöldséges ételekért, illetve igényli a húst, annak azt javaslom, hogy süssön a saláta, illetve a padlizsános fogás mellé egy szelet húst vagy halat. Az is megoldás lehet, hogy ebben a nyári melegben nem vesz az ember felvágottat, hanem készít egy egyben sült fasírtot, vagy valamilyen nagyobb darab húst, amely a hűtőben több napig is eláll, és ezt fogyasztja a saláták, zöldséges ételek mellé. Nem ragoznám tovább a bevezetőt, jöjjenek a receptek.

Hideg cseresznyés barackleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg őszibarack vagy nektarin
  • 2 marék cseresznye kimagozva
  • 4 evőkanál cukor
  • egy rúd fahéj
  • fél citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • egy evőkanál keményítő
  • A tálaláshoz:
  • joghurt
  • barack és cseresznye

A megmosott gyümölcsöt kimagozom, a barackot feldarabolom (nem kell apróra, mert turmixolni fogjuk). Lábosba teszem, rászórom a cukrot, belecsavarom a citrom levét, a fahéjat is beledobom, ráöntök 8 dl vizet és az egészet felforralom, ennyi idő alatt meg is puhul a gyümölcs. A sűrűjét turmixgépbe kanalazom, pürésítem, visszaöntöm a lábosban levő léhez, és melegíteni kezdem. A tejszínben elkeverem a keményítőt, és a forró levesbe öntöm. Egy-két percig forralom, majd lehűtöm. Tálalásnál a levesbe teszek friss barackdarabokat, cseresznyét és egy evőkanál natúr joghurtot.

Cseresznye helyett lehet próbálkozni meggyel, málnával, de akár szederrel is, a tetejére joghurt helyett mehet tejföl, vagy cukrozatlan tejszínhab is.

Zöldfűszeres avokádóleves

Hozzávalók:

  • 4 érett, puha avokádó
  • 2 dl joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 13 deci víz
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál aprított zöldfűszer (kapor, petrezselyem, snidling)

Az avókádó húsát kikanalazzuk, fél liter vízzel, a reszelt fokhagymával simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék vízzel, belekeverjük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a választott zöldfűszer kétharmadát, és ismét turmixoljuk. Jégbe hűtve tálaljuk megszórva a maradék fűszerrel, esetleg egy kanál joghurttal a tetején. Lehet mellé vajas pirítóst is kínálni.

Zöldbabos-fetás újkrumpli saláta

Hozzávalók:

  • 5 kisebb szem újkrumpli
  • 35 deka zöldhüvelyű zöldbab
  • egy kisebb fej lilahagyma
  • egy- két gerezd fokhagyma
  • 10 deka feta sajt
  • olívaolaj
  • fél citrom
  • só, bors
  • egy csokor petrezselyem

A krumpli héjáról a szennyeződést ledörzsölöm, ha kell, megkapargatom, majd héjában puhára főzöm. Amíg fő, a zöldbabot forrásban levő sós vízben szintén megfőzöm, úgy, hogy roppanós maradjon. A zöldségek főzését úgy kell időzíteni, hogy még melegek legyenek, amikor a salátát összeállítom.

A lilahagymát félkarikákra vágom, a fokhagymát vékony lapokra szeletelem, és mindkettőt salátástálba teszem. Rámorzsolom a fetát, beleteszem a felaprított petrezselymet is. 3-4 evőkanálnyi citromlevet facsarok rá, hozzáadom az olajat is, és beleforgatom a még meleg zöldbabot és a nem túl apró kockákra vágott meleg újkrumplit is. Sózom, borsozom, jól összeforgatom és szobahőmérsékletűre hűtve, vagy akár jégbe hűtve tálalom natúr húsok mellé, de akár önálló ételként is megállja a helyét.

Paradicsomos rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 50 dkg paradicsom (húsos, kevéssé leves fajta)
  • egy közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy marék bazsalikomlevél
  • két golyó mozzarella
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez


A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.
Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.
Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, vagy szobahőmérsékletűre hűtve, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban

Kókuszos-meggyes tejberizs

Hozzávalók:

  • 40 dkg rizs (kerekszemű)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • egy 400 ml-s kókusztejkonzerv
  • csipet só
  • 8 dkg cukor
  • egy mokkáskanál fahéj
  • 50 dkg magozott meggy


A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.

Epres jégnyalóka

A végeredmény a sokak által ismert és kedvelt Calippóhoz hasonlít, csak annál azért jóval egészségesebb. Ez az adag kb 6 jégkrémformához elegendő.

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper (tiszta súly)
  • 2-3 evőkanál cukor ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • egy deci víz

Az epret megmosom, majd az összes hozzávalóval együtt turmixgépben simára keverem.

Jégkrémformákba töltöm, és 3-4 óra alatt kifagyasztom.

Készíthető egyéb bogyósokból, dinnyéből, barackból, mindenféle puha gyümölcsből, a cukrot a gyümölcs édességéhez igazítva használom hozzá, de azt jó tudni, hogy valamennyi édesítés biztos szükséges, mert fagyasztva nem érvényesül annyira a gyümölcs édessége.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.