Hozzávalók:
A megmosott gyümölcsöt kimagozom, a barackot feldarabolom (nem kell apróra, mert turmixolni fogjuk). Lábosba teszem, rászórom a cukrot, belecsavarom a citrom levét, a fahéjat is beledobom, ráöntök 8 dl vizet és az egészet felforralom, ennyi idő alatt meg is puhul a gyümölcs. A sűrűjét turmixgépbe kanalazom, pürésítem, visszaöntöm a lábosban levő léhez, és melegíteni kezdem. A tejszínben elkeverem a keményítőt, és a forró levesbe öntöm. Egy-két percig forralom, majd lehűtöm. Tálalásnál a levesbe teszek friss barackdarabokat, cseresznyét és egy evőkanál natúr joghurtot.
Cseresznye helyett lehet próbálkozni meggyel, málnával, de akár szederrel is, a tetejére joghurt helyett mehet tejföl, vagy cukrozatlan tejszínhab is.
Hozzávalók:
Az avókádó húsát kikanalazzuk, fél liter vízzel, a reszelt fokhagymával simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék vízzel, belekeverjük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a választott zöldfűszer kétharmadát, és ismét turmixoljuk. Jégbe hűtve tálaljuk megszórva a maradék fűszerrel, esetleg egy kanál joghurttal a tetején. Lehet mellé vajas pirítóst is kínálni.
Hozzávalók:
A krumpli héjáról a szennyeződést ledörzsölöm, ha kell, megkapargatom, majd héjában puhára főzöm. Amíg fő, a zöldbabot forrásban levő sós vízben szintén megfőzöm, úgy, hogy roppanós maradjon. A zöldségek főzését úgy kell időzíteni, hogy még melegek legyenek, amikor a salátát összeállítom.
A lilahagymát félkarikákra vágom, a fokhagymát vékony lapokra szeletelem, és mindkettőt salátástálba teszem. Rámorzsolom a fetát, beleteszem a felaprított petrezselymet is. 3-4 evőkanálnyi citromlevet facsarok rá, hozzáadom az olajat is, és beleforgatom a még meleg zöldbabot és a nem túl apró kockákra vágott meleg újkrumplit is. Sózom, borsozom, jól összeforgatom és szobahőmérsékletűre hűtve, vagy akár jégbe hűtve tálalom natúr húsok mellé, de akár önálló ételként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.
Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.
Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, vagy szobahőmérsékletűre hűtve, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban
Hozzávalók:
A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.
A végeredmény a sokak által ismert és kedvelt Calippóhoz hasonlít, csak annál azért jóval egészségesebb. Ez az adag kb 6 jégkrémformához elegendő.
Hozzávalók:
Az epret megmosom, majd az összes hozzávalóval együtt turmixgépben simára keverem.
Jégkrémformákba töltöm, és 3-4 óra alatt kifagyasztom.
Készíthető egyéb bogyósokból, dinnyéből, barackból, mindenféle puha gyümölcsből, a cukrot a gyümölcs édességéhez igazítva használom hozzá, de azt jó tudni, hogy valamennyi édesítés biztos szükséges, mert fagyasztva nem érvényesül annyira a gyümölcs édessége.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.