Zsuzsi főz: Receptek kínai kellel és kelbimbóval

Zsuzsi főz: Receptek kínai kellel és kelbimbóval

kel
PUBLIKÁLÁS: 2013. október 25. 14:00
Ezúttal kelfélékkel, ezen belül is két kevésbé gyakran fogyasztott fajukkal, a kínai kellel és a kelbimbóval fogok behatóbban foglalkozni. A kínai kel ilyen tájt viszonylag olcsón beszerezhető zöldségféle, amely széles körűen hasznosítható a konyhában: készülhet belőle saláta, főzelék, én ázsiai jellegű wokos ételekbe is előszeretettel használom a húsos levélnyelét, sőt, gyerekeim nyersen is szívesen ropogtatják. Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában, magas a C-vitamin- és karotintartalma is, ráadásul könnyebben emészthető, mint a többi káposztaféle.

A kelbimbó is inkább hanyagolt zöldségféle hazánkban, pedig sokféle köret, egytálétel, leves készülhet belőle. Magas az A-, B-, és C-vitamin tartalma, ráadásul ez utóbbit fagyasztás és főzés után is megőrzi. Angolszász országokban hagyományos köret készül belőle a pulyka mellé szalonnával és gesztenyével, de gyakran csak vajban megforgatva tálalják. Zöldség- és húslevesbe főzve is nagyon finom. Igyekeztem kevésbé ismert recepteket válogatni e zöldségfélék felhasználásával is.

Gyümölcsös kínai kel saláta (F. Nagy Angéla receptje)

Gyerekkoromat idézi ez a saláta, anyukám elég gyakran készítette, natúr sültek mellé ettük.

Hozzávalók

40 dkg kínai kel
egy kis fej lilahagyma
egy nagy alma
10 dkg aszalt szilva
2 dl tejföl
egy kiskanál mustár
citromlé
kevés cukor

A kínai kel torzsáját kiszedem, vékony csíkokra vágom. Van, aki besózza és hagyja állni, mielőtt továbblépne, én ezt nem teszem, mert úgy szeretem, ha a kel állaga ropogós. Hozzáadom a félkarikákra vágott, szálaira szedett hagymát, a felkockázott almát, és a negyedekre vágott aszalt szilvát is. A tejfölt kikeverem a mustárral, kevés citromlével, cukorral, sózom és összeforgatom a zöldségekkel. Behűtve tálalom. A tetejét durvára vágott dióval is meg lehet szórni.

Kínai kel főzelék

Úgy készítem, mint a salátafőzeléket, kipróbálására akkor került sor, amikor nem kaptam szép fejes salátát.

Hozzávalók

1 kg kínai kel
3 szem közepes krumpli
két gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál tejföl
2 csapott evőkanál liszt
egy csokor kapor vagy petrezselyem



A kínai kel külső, kevésbé szép leveleit letépem és kidobom, az alját kb. két centi vastagon levágom. A zöldséget hosszában félbe, a feleket megint félbe vágom, és a kapott negyedeket felcsíkozom. A kelt lábosba teszem, felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, sózom, és felforralom. Ekkor a főzővizet teljesen leöntöm róla, beleszórom a felkockázott krumplit, a pár darabba vágott fokhagymát, és annyi hideg vizet öntök alá, amennyi kb. félig ellepi. Puhára főzöm. A lisztet a tejföllel kikeverem, beleszórom az aprított kaprot/petrezselymet és behabarom vele a kelt. Pár perc alatt összerotyogtatom, hogy kissé besűrűsödjön, majd tálalom.

Kínai kellel rakott csirkemell

Hozzávalók

50 dkg csirkemell filé
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
10-12 levél kínai kel
10 dkg füstölt tarja
egy golyó mozzarella
1,5 dl tejszín
só, bors
mokkáskanál köménymag
kevés frissen reszelt szerecsendió
egy evőkanál olaj
3 dkg vaj

Serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítom, és elősütöm benne a vékony szeletekre vágott, enyhén sózott, borsozott csirkemell szeleteket. Ha mindkét oldaluk színt kapott, egy kisebb tepsibe fektetem a húsokat. A serpenyőben maradt zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rászórom a köményt, kicsit megfuttatom, utána hozzáadom a felcsíkozott tarját. Egy-két perc sütés után beleszórom a nem túl vékony csíkokra szelt kínai kelt is, és addig sütöm, amíg a zöldség kicsit összeesik. Fűszerezem kevés sóval, szerecsendióval, borssal, és picit hűlni hagyom. A tarjás-zöldséges keveréket elosztom a húsok tetején, minden szeletre teszek egy szelet mozzarellát, a csirkemellek köré öntöm a tejszínt és előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöm az ételt, amíg a sajt aranybarnára nem sül a tetején. Párolt rizzsel tálalom.

Kelbimbós-kéksajtos csirke

Ez volt a mai (posztíráskori) ebédünk, voltaképpen ez az étel adta az ötletet a téma kifejtéséhez is. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom, melengető fogás. Aki a kéksajtért nem rajong, valamilyen jól olvadós, erőteljesebb ízű sajttal (pl emmentáli) helyettesítse.

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
50 dkg kelbimbó
2 dl tejszín
10 dkg kéksajt
kakukkfű
fokhagymapor
só, bors
egy evőkanál olaj
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
reszelt szerecsendió
egy marék durvára tört dió

A kelbimbót megtisztítom, megmosom, a nagyobb szemeket félbevágom, majd forró, sós vízben 3-4 perc alatt előfőzöm. Lecsepegtetve félreteszem.

A húst vékony csíkokra vágom és egy mélyebb tálba teszem. Meghintem sóval, borssal, kakukkfűvel és a fokhagymaporral, átforgatom. Serpenyőben felhevítem az olajat és a vajat. Ha a zsiradék elég meleg, a csirkét gyorsan megszórom a liszttel, átforgatom, és aranybarnára sütöm az olaj-vaj keverékén.

A húsdarabokat jénai tálba teszem, elosztom rajta a kelbimbót. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítem és a tetejére morzsolom a kéksajtot. Meglocsolom tejszínnel, ha szükséges, kevés sóval megszórom, meghintem a dióval, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt összesütöm. Párolt rizzsel tálalom.

Kelbimbós lepény

Leginkább vendégváróként, vagy könnyű vacsoraként szoktam ehhez hasonló sós-zöldséges lepényeket készíteni, eddig mindig nagy sikere volt.

Hozzávalók

egy tekercs friss leveles tészta
40-50 dkg kelbimbó
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
bors, szerecsendió
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg reszelt emmentáli sajt

A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni. A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut. A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.
Langyosan, cikkekre vágva tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.