Zsuzsi főz: Főzősuli - A mérés

Zsuzsi főz: Főzősuli - A mérés

főzősuli
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 16. 10:00
A múlt heti posztban beharangozott főzősuli-sorozat első része következik, ezúttal a mérésről lesz szó. A méricskéléssel kapcsolatban kettős személyiség vagyok: főzésnél gyakorlatilag semmit nem mérek, sütésnél viszont grammra betartom a recept utasításait. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy hány deka húsból főzöm a pörköltet, ha marad, akkor maximum megy a fagyasztóba, a süteménynek viszont a sikere múlhat pár dekával kevesebb vagy több liszt felhasználásán.

A méréshez én leginkább a digitális konyhai mérleget ajánlom, mert az legalább fontos, de előfordulhat, hogy nincs kéznél, és akkor a háziasszonynak a rendelkezésre álló egyszerű eszközökkel kell boldogulnia.

Szokásosan használt mértékegységek

A következőkben az úgynevezett házias mértékegységeket próbálom meg felsorolni, amelyek a szakácskönyvekben elég gyakran előfordulnak (körülbelüli értékek):

-1 púpozott evőkanál liszt, búzadara, só, cukor = 2 dkg
-1 csapott evőkanál liszt, búzadara, só, cukor = 1,2 dkg
-1 csapott evőkanál víz, gyümölcslé, tejföl, tejszín, paradicsompüré=1,5 dkg
-1 liter liszt = kb. 65 dkg
-1 dl liszt = 6 dkg
-1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
-1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
-1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
-1 evőkanál vaj, zsír = 2,5 dkg
-1 diónyi vaj, zsír = 2 dkg
-1 tojásnyi vaj, zsír = 5-6 dkg
-1 bögre = 2,5 dl
-1 csésze liszt =15 dkg
-1 csésze cukor = 22,5 dkg
-1 csésze vaj = 22,5 dkg
-1 csésze méz= 35 dkg
-1 csésze rizs (nyers) = 20 dkg

Amerikai mértékegységek

Amíg nem tudtam ezeket megfelelően átváltani grammra/dekára, nem is sütöttem-főztem olyan recepteket, amikben amerikai mértékegységek voltak megadva. Remélem, ez a lista is többeknek a hasznára válik. Egy jó tanács, amit a gyerekes anyukák könnyen megfogadhatnak: a milliliterben megadott mértékegységeket kiszuperált cumisüveggel mérem.

-1 cup = 250 ml, 250 gramm
-1/4 cup = 60 ml, 60 gramm
-1/2 cup = 125 ml, 125 gramm
-3/4 cup = 180 ml, 180 gramm
-egy teáskanál = 5 gramm
-egy evőkanál= 15 gramm

És most jöjjön egy-két recept, ahol a fenti mérési módszereket hasznosíthatjuk, és mérleg nélkül süthetünk finom süteményt:

Bögrés mákos (alaprecept)

Ezt biztos sokan már kívülről fújják, de azért ismét leírom, mert egyszerű, nagyon finom, és könnyű variálni: a mákot darált dióra, mogyoróra, kókuszreszelékre lehet cserélni, a megsült tésztát fel lehet használni tortaalapként, vagy gazgdagítható akár friss, akár aszalt gyümölccsel is.

Hozzávalók:

2 tojás
10 dkg puha vaj
1 bögre cukor
1 bögre darált mák
1 bögre tej
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
késhegynyi fahéj
egy citrom reszelt héja
a töltéshez savanykás lekvár

A vajat habosra keverem a cukorral, egyenként hozzákeverem az egész tojásokat is. Ezután hozzáadom apránként a lisztet, tejet, mákor, végül belekeverem a sütőport, a fahéjat és a citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30 cm), vagy tortaformába (kb 23 vm) öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig (tűpróbáig) sütöm. Ha kihűlt, kettévágom és a lekvárral megtöltöm, vagy tortaalapként használom fel.

13 kanalas sütemény

Szintén alaprecept, amely fogyasztható akár magában, lekvárral megtöltve, de gyümölccsel gazdagítva is elkészíthető.

Hozzávalók

13evőkanál liszt
13evőkanál cukor
9 evőkanál tej
13evőkanál étolaj
1 csomag sütőpor
4 tojás

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját jól felverem a cukorral, hozzáadom a tejet, az olajat, és a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a masszába forgatom. Sütőpapírral bélelt vagy vajjal-liszttel kikent formába töltöm, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm.

Földimogyoró vajas keksz

Hozzávalók:

1 csésze mogyoróvaj (26 dkg)
½ csésze lágy vaj (11,5 dkg)
½ csésze cukor (10 dkg)
½ csésze barnacukor (11 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 teáskanál vanília-kivonat
1 és ¼ csésze liszt
¾ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
5-6 dkg magas kakaótartalmú étcsoki

A sütőt 180 fokra előmelegítem, amíg ez folyamatban van, elkészítem a tésztát.
Ehhez a a földimogyoró vajat, a vajat és a kétféle cukrot krémesre keverem. Hozzáadom a tojást, a tejet és a vaníliát, és ezzel is egyneműsítem. A lisztet, sót és a sütőport összeszitálom, majd a mogyoróvajas keverékhez adom, jól kikeverem. A végén beleszórom az apróbb darabokra vágott étcsokit. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a masszából evőkanálnyi adagokat veszek ki és golyóvá gyúrom, majd a tepsire sorakoztatom, egymástól elég távol, mert sülés közben szétterül a keksz. A golyókat villával lelapítom, úgy, hogy a villa fogazata mintát hagyjon rajta, majd ezt az első mintára merőleges irányban is megismétlem. Állítólag ez a hagyományos formája ennek a keksznek. A megformázott süteményeket az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütöm.
A mennyiségből elvileg 36 darab lesz.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.