Zsuzsi főz: Főzelék-feltétek

Zsuzsi főz: Főzelék-feltétek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 24. 14:30
A cukkinis poszthoz kommentelt Mégnem, aki főzelék-feltétek receptjeit kérte, most az ő kérésére erről írok.

A főzelékekhez mindenkinek van bevált feltétje, ez nálunk sincs másképp. Én például a pörköltet nem szeretem feltétnek, leginkább fasírttal, sült hússal, vagy tükörtojással párosítom a különféle zöldeket.

A kelkáposztához, tökhöz leginkább fasírtot adok, amit néha egyben sütök, de a család golyókban jobban kedveli. A zöldborsóhoz tükörtojás, a gyerekeknek halrúd, vagy halpogácsa jár, de anyukám régen például gyakran adta rántott csirkemellel is. A spenótot, sóskát szigorúan tükörtojással esszük, és néha sült krumplit is készítek hozzá, a saláta-, cukkini- és krumplifőzeléket sült hússal kínálom. A lencsét, babot benne főtt füstölt hússal, a már emlegetett sült hússal, vagy nagy ritkán fasírttal tálalom. Most két kevésbé ismert, és egy régi családi kedvenc receptje következik.

Sült hús főzelékre

Hozzávalók

4-5 szelet sertéscomb, tarja, vagy lapocka
2-3 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
egy zöldpaprika
só, bors,olaj,
egy kiskanál pirospaprika (elmaradhat)
egy kiskanál köménymag

A hússzeleteket forró olajon erős tűzön megkapatom, ha már van színe, rászórom a félfőre vágott hagymákat, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, a kisebb darabokra vágott paprikát, sózom, borsozom ízlés szerint és pár percig így sütögetem. Ha a hagymák kezdenek összeesni, a hússzeleteket megfordítom, így az ízesítők alulra kerülnek a serpenyőben. Rászórom a köményt, a paprikát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt közepes tűzön rotyogtatom. A vizet apránként elfövi, ekkor mindig pótolom, de már ne lepje el a húst. Ha már félig puha, leveszem a fedőt, erősebb lángnál folytatom a főzést, folyamatosan pótolva a vizet. Attól, hogy párszor elfőzöm a levét, nagyon ízes szaftja lesz. Ha a hús is megpuhult - rendszerint vajpuha lesz - tálalom. Hidegen is finom.

Sült rizsgolyó

Önmagában is jó, de spenót, sóska mellé feltétnek is megfelel. A gyerekek általában szokták szeretni.

Hozzávalók

20-30 dkg maradék párolt rizsköret vagy rizottó
egy golyó mozzarella
két tojás
zsemlemorzsa
olaj

A rizottót összedolgozom egy nyers tojással és golyókat formálok belőle. Van olyan, hogy a rizshez nem is adok tojást, úgy is összeáll a massza. A golyók közepébe egy kocka mozzarellát teszek. A másik tojást felverem, a golyókat megforgatom benne, majd zsemlemorzsába forgatom és bő, forró olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem a felesleges olajat, majd tálalom. A rizses massza maradék párolt zöldséggel is gazdagítható.

Krumplis halpogácsa

Spenót, sóska, zöldborsó, finomfőzelék mellé passzol a legjobban, azoknak ajánlom, akik szeretik a halrudat, de inkább elkészítenék otthon a bolti helyett. Előnye, hogy gyakorlatilag öt perc alatt megvan, utána már csak sütni kell. A masszát tetszés szerint lehet zöldfűszerekkel ízesíteni.

Hozzávalók

50 dkg tengeri halfilé
2 darab főtt krumpli (kis méretű)
2 tojás
liszt
egy fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
fél citrom leve és reszelt héja
só, bors
olaj a sütéshez

A halat és a krumplit mixerben pépesítem. Hozzáadom a felaprított hagymát, a lereszelt fokhagymát, a citromlevet és –héjat, sózom, borsozom. Belekeverem a két tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól formálható masszát kapjak (mint a tócsninál).
Serpenyőben kevés olajat forrósítok és ebben sütöm ki a pogácsákat.

Kíváncsi vagyok arra, nálatok milyen főzelék-feltét párosítások a legkedveltebbek.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

(Zsuzsi főz indult a Goldenblog versenyen a gasztro kategóriában, itt lehet rá szavazni - a szerk.)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.