Zsuzsi főz: Kekszek, rágcsák nem csak gyerekeknek

Zsuzsi főz: Kekszek, rágcsák nem csak gyerekeknek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 08. 16:00
Ezek a kekszek, sütemények kevés munkával, könnyen elkészíthetők, és – mivel általában zabpehellyel, aszalt gyümölccsel, olajos magvakkal dúsítom a tésztát – táplálóak, egészségesebbek, mint a bolti változatuk.

Reggeli keksz (Good Food recept alapján)

Ez egy nagyon finom, sokáig eltartható édes ropogtatnivaló, amellyel a nagynevű gyártó reggelre ajánlott terméke bátran helyettesíthető. A recept jól variálható, lehet duplázni a csokit, elhagyni a diót, vagy éppen ezt helyettesíteni valamilyen aszalt gyümölccsel, esetleg más olajos maggal.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • ¼ kávéskanál szódabikarbóna
  • ¼ kávéskanál sütőpor
  • ¼ kávéskanál só
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • egy tojás
  • egy kávéskanál vanília kivonat
  • 5 dkg durvára vágott dióbél
  • 5 dkg apróra darabolt étcsokoládé
  • 17,5 dkg zabpehely (a kisebb, puhább szemű változat)

A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, két tepsit sütőpapírral kibélelek.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót összekeverem. A vajat a tojással, cukorral és a vaníliával krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a lisztes keveréket, végül pedig belekeverem a diót, csokoládét és a zabpelyhet is. A masszából diónyi golyókat csípek ki, a sütőlemezre helyezem, majd kézzel/villával laposra nyomom, hogy megkapjam a kívánt alakot. A kekszet az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megijedni, ennyi idő után a sütemény még nem szilárd, de hűlés közben megkeményedik.
A kisült kekszeket rácsra téve kihűtöm, és kekszesdobozban tárolom.

Mogyoróvajas keksz

Igen tápláló és tömény keksz, amerikai recept alapján (ezt mondanom se kell). A mogyoróvajat a Lidlben szoktam venni hozzá. A cukormennyiség 15 dekára nyugodtan csökkenthető, mert úgy is elég édes lesz.

Hozzávalók:

  • 26 dkg földimogyoró vaj (darabosat használtam)
  • 11,5 dkg puha vaj
  • egy tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 11 dkg barnacukor
  • 15,5 dkg liszt
  • 3 evőkanál tej
  • egy teáskanál vanília kivonat
  • egy teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 5-6 dkg étcsoki (60%-os)


A sütőt 180 fokra előmelegítem, amíg ez folyamatban van, elkészítem a tésztát.
Ehhez a a földimogyoró vajat, a vajat és a kétféle cukrot krémesre keverem. Hozzáadom a tojást, a tejet és a vaníliát, és ezzel is egyneműsítem. A lisztet, sót és a sütőport összeszitálom, majd a mogyoróvajas keverékhez adom, jól kikeverem. A végén beleszórom az apróbb darabokra vágott étcsokit. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a masszából evőkanálnyi adagokat veszek ki és golyóvá gyúrom, majd a tepsire sorakoztatom, egymástól elég távol, mert sülés közben szétterül a keksz. A golyókat villával lelapítom, úgy, hogy a villa fogazata mintát hagyjon rajta, majd ezt az első mintára merőleges irányban is megismétlem. Állítólag ez a hagyományos formája ennek a keksznek. A megformázott süteményeket az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütöm.
A mennyiségből elvileg 36 darab lesz.

Grissini

Házi kenyérféle, melyet lehet különféle szószokba, joghurtba mártogatni (akár gyerekzsúrra is ajánlom). Nagyon könnyű az elkészítése, érdemes a már arra alkalmas gyereket is belevonni, biztos élvezi majd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak (7 gramm) száraz élesztő
  • só (nálunk két teáskanál vált be)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2.8-3 dl meleg víz (amennyivel nem ragad a tészta)

A hozzávalókból tésztát készítek robotgép segítségével. Először 280 ml vizet javaslok hozzátenni, mert nekem eddig nem nagyon kellett több, de ez a liszt minőségétől is függ. A géppel jó hólyagosra dagasztatom a tésztát, akkor jó, amikor elválik az edény falától, nem ragad, egy gombócba áll össze. Letakarom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, formázom.

Erre két verzió van: vagy letépkedek belőle és ezeket a tenyeremmel kb. 10 cm hosszú, kb. egy centi vastag rudakká sodrom, vagy az egész tésztát kinyújtom, felvágom egy centis csíkokra és tenyérrel megsodrom ezeket, hogy a hengeres formát megkapjam.

Előmelegített 250 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg, de azért rá kell nézni, mert lehet, hogy előbb kész lesz.. Sütés előtt meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, reszelt sajttal, darálatlan mákkal, a tésztájába tehető zöldfűszer, és így tovább. Kisebbeknek a natúr verzió a jó – főleg fogzási fájdalom ellen – nagyobbaknak mehetnek a fűszerek.

Vörös áfonyás zabkeksz

Ezt a receptet a No Salty receptoldalon találtam, megsütöttem, és ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom és pofonegyszerűen elkészíthető. A hozzávaló magokat érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani, és áfonya helyett aszalt meggyel, barackkal is működik.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj/ margarin vagy vegyesen
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 8 dkg finomra őrölt mogyoró
  • 5 dkg durvára vágott mandula
  • 10 dkg rozsliszt
  • 5 dkg fehér liszt
  • 12 dkg zabpehely
  • 5 dkg kissé összetört kukoricapehely (elhagyható)
  • 2 tk sütőpor
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya

A hozzávalókat összegyúrom, fél órára mélyhűtőbe teszem. Utána gombócokat formálok belőle, amiket nedves kézzel vagy villával kissé lelapítok. Előmelegített 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütöm. Elég nagy adag keksz készíthető belőle (50-60 db).

Sós zabkeksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 tojás
  • 1/3 csomag sütőpor
  • kakukkfű (vagy más zöldfűszer)


Az alapanyagokat tálba teszem és tésztát formázok belőlük. Folpackba csomagolva egy-két órát pihentetem a hűtőben.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit, a tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formázok, és a tepsiben villával lelapítom őket. A kekszeket kb. 15 perc alatt kisütöm.

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.