Zsuzsi főz: Receptek medvehagymával

Zsuzsi főz: Receptek medvehagymával

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 13. 13:00
Most igazi trendi poszt következik, erre a hétre medvehagymás recepteket hoztam, hiszen szezonja van. Érdemes vele megismerkedni, nem azért, mert pár éve nagyon felkapott lett, hanem mert nagyon egészséges. Hatása a fokhagymáéhoz hasonló, de annál erősebb koleszterincsökkentő, baktériumölő, bélfertőtlenítő és értisztító tulajdonságokkal rendelkezik, tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. A népnyelv vadfokhagymának, kígyóhagymának, porosz- vagy sásihagymának is nevezi.

Lehet belőle főzeléket, levest készíteni, pestónak is nagyon finom, de bármilyen szendvicskrémbe, salátába, sőt pogácsatésztába is beletehetjük. Én leginkább mártásokhoz, vagy kencékhez használom, mint az a receptekben is látható. A sima krumplipürébe keverve változatos köretet készíthetünk vele. Piacokon, zöldségeseknél egyre gyakrabban tűnik fel, de érdemes ellátogatni a Mecsekbe, ahol egész medvehagyma-mezők illatoznak az erdőben ilyentájt. Orfűn minden évben fesztivált rendeznek neki (sajnos idén már lezajlott ez a program).

Krumplis medvehagyma krémleves

2-3 marék medvehagyma
2 kisebb krumpli
1.2 liter húsleves
1.5 dl tejszín
egy gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehérbor
szerecsendió
só, bors
vaj

Diónyi vajat hevítek, rádobom az egészben hagyott medvehagyma-leveleket, a felkockázott krumplit és pár percig kevergetem. Ekkor felöntöm a húslevessel, beleteszem a felaprított fokhagymagerezdet, majd addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Kiszedem szűrőkanállal a zöldségeket és pépesre turmixolom, majd a masszát visszaöntöm a lébe. Ízesítem sóval, borssal, borral, szerecsendióval, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Igazi tavaszi leves.

Medvehagymás fetakrém

20 dkg feta sajt
1 dl olívaolaj
8-10 levél medvehagyma
fél citrom leve és reszelt héja
frissen őrölt feketebors

A fetát darabokra töröm és az olívaolajjal botmixer segítségével krémesre keverem. Hozzáadom a jól megmosott citrom reszelt héját és levét, a felaprított medvehagymát és tekerek rá borsot. Sózni nem kell, mert a feta önmagában is elég sós. Friss ropogós kenyérrel, paradicsommal, olajbogyóval tálalom.

Medvehagymás metélt

2 tojásból 20 dkg liszttel készült házi metélt
3 kis szem főtt krumpli
10 dkg medvehagyma
fél fej lilahagyma
4 dl tejszín
6 dkg vaj
frissen reszelt szerecsendió


Először a mártást készítem el, mert ez várhat, a tészta viszont nem.
A vajat mélyebb serpenyőben felolvasztom, beledobom a kisebb darabokra vágott krumplit és aranybarna kérget sütök rá. Ha ez megvan, rádobom a felkarikázott lilahagymát és a medvehagymát, és addig kevergetem, amíg kissé összeesik. Sózom, reszelek rá kevés szerecsendiót. Felöntöm a tejszínnel és 4-5 perc alatt összeforralom.
A hozzávalókból megcsinálom a házitésztát, egy órai pihentetés után géppel kinyújtom, metéltre vágom. A tésztát kifőzöm, lecsöpögtetem és a medvehagymás szószba belekeverve kicsit összemelegítem az ételt.

Csirkemell medvehagymamártással

egy egész csirkemell
só, bors
vaj
egy szál újhagyma
két jó nagy marék medvehagyma
3-4 dl tejszín
egy evőkanál fehérbor
szerecsendió
egy evőkanál ételkeményítő
5 dkg reszelt edami sajt (elhagyható)

A csirkemellet elfelezem, majd a fél melleket hosszában, lapjában félbe vágom, így négy vékonyabb hússzeletet kapok. Sózom, tekerek rá borsot és vajban aranybarnára sütöm. Tálalásig melegen tartom. A mártáshoz vajat forrósítok, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát, rádobom a feltt medvehagymát és puhára párolom. Ízesítem a borral, sóval, borssal, szerecsendióval, felöntöm a tejszínnel és kb. 5 percig forralom. A keményítőt kevés vízben feloldom és besűrítem vele a mártást. Egy-két percig forralom, a reszelt sajttal dúsítom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.