Zsuzsi főz: Egyszerű levesek

Zsuzsi főz: Egyszerű levesek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. február 03. 12:00
Még két hete, a heti menüs posztban Pomme-pomme egyszerű levesek receptjeit kérte, most megpróbálok ennek az óhajnak eleget tenni. Mindig elmondom, hogy nem vagyunk levesesek, de azért van egy-két kedvenc, amit nagyon kedvelünk. Igaz, ezek általában a tartalmas, már-már egytálételszerű levesek közül kerülnek ki.



A húslevesért nem igazán vagyunk oda – kivéve a marhahúslevest –, a sajtlevest, zöldséges krémleveseket szeretjük, és az én személyes kedvencem a tojásleves. Ez nem a savanyított fajtából való, hanem egy jó köménymagos rántott leves, sok-sok csurgatott tojással bélelve. Most ezek közül válogattam. Képet nem minden recepthez tudok mellékelni, mert eszembe nem jutott a rántott levest, vagy netán a sajtlevest lekapni, egyik se túl fotogén, ámde nagyon finom.

Fehér gombaleves

Hozzávalók:

50-60 dkg vegyes gomba
kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
rozmaring
egy csokor petrezselyem
húsleves
egy pohár tejföl
5 dkg vaj
só, bors

A vajat felolvasztom, a felaprított hagymát és fokhagymát megfuttatom benne. Hozzáadom a felkarikázott répákat, pár percig együtt pirítom. Rádobom a gombát, amelyet nagyobb darabokra vágtam. Megszórom pár levélke friss rozmaringgal, tekerek rá feketeborsot, kissé sózom, és addig párolom, amíg levet enged. Ekkor felengedem annyi húslevessel, amennyi levest szeretnék készíteni és a zöldségek puhulásáig főzöm. Ekkor belekeverem a tejfölt, megszórom a felaprított petrezselyemmel és pár perc alatt összeforralom.

Sajtos csicsóka krémleves

Hozzávalók:

50 dkg csicsóka
egy kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 liter zöldséglé
1 dl tejszín
8 dkg reszelt sajt
2-3 evőkanál citromlé
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
5 dkg vaj

A tálaláshoz

pirított zsemlekocka
reszelt sajt

A csicsókáról ledörzsölöm a földet, ez egyszerűbb, ha előtte fél órát ázik meleg vízben. Mivel a gumók fehér héjúak, én nem hámoztam meg őket, de ha valakinek így szimpatikusabb, meg is pucolhatja. A vajat felforrósítom, rádobom a felaprított hagymát, fokhagymát, kevés sót és pár percig kevergetve sütöm. Ekkor hozzáadom a feldarabolt csicsókát és ezt is megfuttatom a hagymás vajon. Ezt követően felöntöm az egészet a zöldséglével, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, és addig főzöm, amíg a gumók teljesen megpuhulnak. Ekkor a csicsókát pár merőkanál lével kimerem, és botmixerrel pürésítem. A pürét visszaöntöm a lábosba, felforralom a levest, hozzáadom a tejszínt, a sajtot és a citromlét, és addig főzöm, amíg a sajt elolvad. Tálalásnál a levest zsiradék nélkül pirított zsemlekockára merem és megszórom reszelt sajttal.

Krumpliból is elkészíthető, bár a csicsókának épp most van szezonja, érdemes kipróbálni.

Sütőtökleves

80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
1,2 liter húsleves/alaplé
egy közepes fej hagyma
egy evőkanál aprított rozmaring
mokkáskanálnyi szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
só, bors
tökmag, tökmagolaj

A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”

Sajtleves

Hozzávalók:

5 dkg vaj
egy púpos evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
egy nagyon kis fej hagyma
1,2 liter víz vagy húsleves
só, frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt (vegyesen a legjobb, legyen benne valamilyen karakteres sajt is, pl parmezán)
2 dl tejszín vagy másfél deci tejföl

A vajon a lisztet megfuttatom (ne piruljon meg), felöntöm a vízzel. Beledobom az egészben hagyott hagymát és fokhagymát, sózom, borsozom, hozzáadom a szerecsendiót is, és ezt a levet kb. negyed óráig főzöm. Utána kidobom belőle a hagymaféléket (meg is lehet enni), kevés lével elkeverem a tejszínt/tejfölt, és a levesbe öntöm. Adok hozzá kb. 10 dkg sajtot, ezzel egy-két percig forralom. A maradék sajtból mindenki szed a tányérjába, erre tálalom a levest. Pirítóssal szoktuk enni, ilyen zord időben nagyon jó lélekmelegítő

Rántott leves, ahogy én szeretem

Tudom, hogy ez nem a legegészségesebb étel a földön, és sokan csípőből tudják, hogy kell megfőzni, de úgy gondoltam, beválogatom, hátha van, akinek még jól jöhet ez a recept.

Hozzávalók:

2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
egy teáskanál köménymag
egy-másfél teáskanál pirospaprika
1,5 liter víz

4-5 tojás

Az olajat felhevítem, beledobom a köményt, hagyom, hogy elkezdjen pattogni. Rászórom a lisztet és kevergetve kicsit világosra pirítom. Lehúzom a tűzről ,belekeverem a pirospaprikát, felöntöm a hideg vízzel, úgy, hogy közben keverem, nehogy csomós legyen. Sózom, felforralom és forrás után kb 5 percig főzöm. A tojásokat enyhén felverem, belecsurgatom a levesbe, és azonnal villával három-négyszer belekeverek a levesbe, hogy a tojás ne álljon össze, szálas legyen. Egy-két perc további főzés után tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.