Zsuzsi főz: Húsmentes ételek

Zsuzsi főz: Húsmentes ételek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2011. október 21. 13:00
Na, kisebb technikai szünet – teljes gépcsere – után ismét itt vagyok. Sok minden történt velünk a múlt héten: a lányom hároméves lett (ezért majdnem kirakták a bölcsiből), a számítógép bedöglött, én meg ismét munkába álltam, úgyhogy nem igazán volt időm a konyhában tevékenykedni, ezért ez a poszt kicsit hevenyészettre sikeredett, de azért remélem, van benne használható ötlet.

Pár hete többen említettétek, hogy szívesen látnátok ismét húsmentes recepteket, ami pártolandó, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nem szükséges minden áldott nap húst fogyasztani. Más kérdés, hogy nálunk a férjem húst enne hússal, ezért a most következőkhöz hasonló húsmentes ételeket mindig tejtermékekkel egészítem ki, hogy meglegyen a fehérjeadagja, sőt általában csempészek az ételbe szalonnát, sonkát, vagy valami hasonlót, hogy neki is legyen valami öröme. Természetesen ezek elhagyhatók, nem válnak a fogások kárára.

Sült zöldséges rizottó

30 dkg arborio vagy más rizottórizs
egy kis fej hagyma
8 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1-1,2 liter zöldségalaplé
parmezán

A sült zöldséghez

6-8 szem gomba
egy kisebb piros kaliforniai paprika
egy közepes cukkini
kakukkfű, rozmaring
két evőkanál olívaolaj

Először a sült zöldséget kezdem készíteni. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A zöldségeket tetszőlegesen feldarabolom, lényeg, hogy a darabok ne legyenek túl kisméretűek. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, beleszórom a zöldséget, rálocsolom az olajat, megszórom az aprított fűszerekkel (szárított is lehet), kevés sóval, és kb. fél óra alatt puhára-pirosra sütöm.

Ezalatt elkészítem a rizottót. Az alaplét kis lángon melegen tartom a tűzhelyen. 4 dkg vajat forrósítok, megpárolom benne a finomra vágott hagymát. Rádobom a rizst (nem mossuk meg!) és kevergetve üvegesre sütöm. Ha ez bekövetkezett, beleöntöm a bort és addig főzöm, amíg a rizs mindet be nem szívta. Ekkor a meleg alaplével merőkanalanként elkezdem felöntögetni, mindig megvárva, hogy az adott mennyiségű folyadékot a rizs beigya, közben folyamatosan kevergetem. Kb. 17 perc múlva a rizs meg is puhul, alatta nem maradhat lé, sűrű mártásszerű állaga lesz a szemekből kifővő keményítő miatt. Ekkor belekeverem a maradék vajat, meg a sült zöldséget és reszelt parmezánnal tálalom.

Ez az étel tulajdonképpen alaprecept, a sült zöldség köretként is adható húsok mellé, és másmilyen összeállításban (pl. gyökérzöldségekkel, sütőtökkel, padlizsánnal stb.) is elkészíthető.

Rizottógolyó

A maradék rizottó eredeti formájában újramelegítve már nem az igazi, de a találékony olaszok nagyon jól hasznosítják a maradékot: egyszerűen kisütik golyóvá gyúrva. Könnyű főételnek vagy akár előételnek is nagyon jó, én valamilyen mártást azért kínálnék mellé.

20-30 dkg maradék rizottó
egy golyó mozzarella
két tojás
zsemlemorzsa
olaj

A rizottót összedolgozom egy nyers tojással és golyókat formálok belőle. Van olyan, hogy a rizshez nem is adok tojást, úgy is összeáll a massza. A golyók közepébe egy kocka mozzarellát teszek. A másik tojást felverem, a golyókat megforgatom benne, majd zsemlemorzsába forgatom és bő, forró olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem a felesleges olajat, majd tálalom. Maradék rizsköretből is el lehet készíteni, úgy talán kicsit szárazabb, ezért mindenképp érdemes valamibe mártogatni.

Spenótgaluska juhtúrós mártással

A galuskához

30 dkg fagyasztott leveles spenót
30 dkg liszt (nálam tönköly fehér)
2 db tojás
kb. 2 dl víz
kiskanálnyi só

A mártáshoz

3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
(10 dkg angolszalonna vagy sonka)
5 dkg vaj
egy nagy pohár tejföl fele
15 dkg juhtúró
só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió

Először a mártást készítem el, mert erre fogom rászedni a kifőzött, lecsepegtetett nokedlit.
A vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát és fokhagymát, (hozzáadom a kisebb kockákra vágott sonkát) puhára párolom (kb. 3 perc). Leveszem a tűzről a lábost, belekeverem a tejfölt és a juhtúrót, kóstolás után sózom, borsozom, meghintem szerecsendióval, majd kis lángon összemelegítem.

A spenótot kiolvasztom, ha a levelek elég nagyok, apróbbra vágom. Keverőtálba teszem a lisztet, tojásokat, sót, beleöntöm a spenótot, és kb. 2 deci vízzel galuskatésztát készítek belőle. Sós vízben kifőzöm, szűrőben lecsepegtetem, hozzáadom a mártáshoz és pár percig összeforrósítom. Tálalásnál lehet még sajtot reszelni a tetejére.
Szezonális tipp: galuskát sült tök húsával is nagyon jól lehet készíteni (kevesebb liszt kell, mert nem annyira vizes, mint a spenót). A kész terméket tejföllel és reszelt sajttal ehetjük, de ha juhtúró kerül rá, az se rossz, ínyencek meg forgassák meg zsályás vajban, a siker garantált.

Csőben sült zöldséges palacsinta

9 darab palacsinta
50 dkg gomba
50 dkg brokkoli (tisztítás előtt mérve)
egy szál póréhagyma
két gerezd fokhagyma
12 dkg vaj
6 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg reszelt sajt
só, bors
pár csepp citromlé
szerecsendió
rozmaring

A vajból öt dekát felforrósítok, beledobom a megtisztított, kisebb rózsákra szedett brokkolit. 4-5 percig pirítom, közben sóval, rozmaringgal, szerecsendióval ízesítem és hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Utána beleteszem a vékony szeletekre vágott gombát és a vastagabb karikákra vágott pórét is, és addig pirítom, amíg a zöldségek roppanós-puhára főnek. Közben másik edényben besamelt készítek: öt deka vajat felforrósítok, hozzáadom a lisztet, kevergetem, amíg kifehéredik, ekkor felöntöm a tejjel, sűrűre főzöm, ízesítem sóval borssal, szerecsendióval, friss citromlével. Pár evőkanál besamelt a zöldséghez keverek és ezzel töltöm meg a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kivajazok, belefektetem a töltött palacsintákat, ráöntöm a fehérmártást, a tetejét megszórom reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt összesütöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a témajavaslatokat, kommenteket!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.