Zsuzsi főz: Epres édességek

Zsuzsi főz: Epres édességek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 13. 13:00
Folytatva a szezonális zöldség-gyümölcs sorozatot, most mindenki kedvence, az eper következik. Pontosabban szamóca, mert ez lenne a növény valódi neve, a termesztett szamócát hívjuk földiepernek.

Az egy dolog, hogy nem ismerek olyat, aki ne szeretné, de egészségünkre számos jótékony hatása van. Magas a C-vitamin tartalma, vértisztító, méregtelenítő hatású, emellett a szív-és érrendszeri megbetegedések, kötőszöveti gyulladások, rákmegbetegedések és agyérelmeszesedés kialakulásának kockázatát is csökkenti. Aki nem szívesen eszi, összetörve kenje az arcára, mert bőrápoló, -fiatalító pakolásként is kiváló.

Egyetlen hátránya, hogy apró magvas gyümölcs, ez pedig allergiás reakciót, csalánkiütést válthat ki, emiatt másfél éves kor előtt nem tanácsos a gyermekeknek adni, és azután is csak fokozatosan lehet bevezetni, figyelve az esetleges bőrreakciókat.

A legtöbben magában, ne adj’ isten cukrozva, tejszínhabbal fogyasztják, sokan eszik tejföllel is – ami mellesleg nagyon finom – de azért érdemes süteményekbe, krémekbe is tenni belőle. Sós ételekhez, főleg salátákhoz is társítható, jól áll neki a bazsalikom, a gyömbér, a rózsabors és a balzsamecet, aki nem riad vissza az érdekesebb ízhatásoktól, próbálja meg ezekkel az ízekkel.

Tipp: június elején szokott Tahitótfalu eperfesztivált rendezni, jó kis program, de ha ezt elmosná az eső, mint tavaly, akkor is érdemes Dunabogdány-Tahitótfalu környékére látogatni, mert sokan termesztik, és a házak kapui elé kiülve elég jó áron árulják a kifogástalan minőségű epret.

Én most – magamhoz hűen – pár epres édesség receptjét hoztam.

Epres-rebarbarás rácsos pite

Az eper-rebarbara klasszikus párosítás, érdemes kipróbálni, akár lekvárba is.

A tésztához

30 dkg liszt
17 dkg vaj
3-4 evőkanál hideg víz
egy csipet só
egy evőkanál cukor

A töltelékhez

45 dkg tisztított rebarbara
45 dkg eper
17 dkg porcukor
4 dkg finomliszt (lehet 6 dkg is)
2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Ezután lehet pihentetni kb. egy órát a hűtőben, de akár azonnal is felhasználható. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyújtom, kibélelek vele egy 22-24 centi átmérőjű cakkos szélű piteformát, ami kb. négy centi mély, ennek hiányában kapcsos tortaformába helyezem úgy, hogy 2-3 centis pereme is legyen.

A töltelékhez a rebarbarát egy centis darabokra vágom, az epret félbe, vagy – ha nagyok a szemek – negyedekbe aprítom. Tálba teszem és összekeverem a liszttel meg a cukorral, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. A keveréket a tésztakosárba rendezem, és a vajat rámorzsolom a gyümölcs tetejére. A maradék tésztát kinyújtom, kb. egy centi széles csíkokra vágom és berácsozom vele a süteményt. A rácsot tejjel lekenem, és az előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm, amíg a gyümölcsös töltelék kissé besűrűsödik. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Epres gombóc

60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
15 dkg liszt
csipet só
25 dkg eper
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a megszóráshoz

A langyos főtt krumplit a tojással, vajjal, liszttel, sóval puha, rugalmas tésztává dolgozom össze. Ezután kb. egy órát állt, amíg a levest készítettem, szerintem ez még jót is tett neki. Ezután lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtom a tésztát, kb. 5x5 centis négyszögekre vágom, és a lapok közepére teszek egy-két szem megtisztított megmosott epret attól függően, hogy mekkora szemű a gyümölcs. A tészta négy sarkát összecsípem, majd a tenyeremben gombóccá formázom. Forró, enyhén sós vízben addig főzöm a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor kiszedem őket és lecsepegtetés után vajas pirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas cukorral megszórva tálalom.

Poharas eperkrém

35 dkg eper+ pár szem a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3-4 evőkanál porcukor
egy rúd vanília belseje
pár csepp frissen facsart citromlé
fél pohár száraz/félédes fehérbor

Az epret megmosom, leszárogatom, majd kis darabokra vágom. Pár szemet félreteszek a díszítéshez. A feldarabolt gyümölcsre rákanalazom a cukrot, ráöntöm a bort, ízesítem a vaníliával és a citromlével. Jól összekeverem, és kb. 10 percig állni hagyom. Ha az idő eltelt, a mascarponét hozzákeverem az eperhez. A műveletet robotgéppel végeztem, így a gyümölcsdarabok kissé eldeformálódtak. A tejszínt habbá verem és beleforgatom az epres krémbe.
A félretett eperszemeket hosszában lapokra vágom és egy nagyobb borospohár alját kibélelem. Erre kanalazom óvatosan az epres krémet, a tetejét szintén eperrel díszítem. Pár órára behűtöm, mielőtt ennénk. Ebből a mennyiségből két extra/három nagy/négy normál adag jön ki.

Krémes túrótorta eperrel

Mindenkinek javaslom süteményekhez, krémekhez a krémes túró kipróbálását. Ugyan a mi túrónkhoz köze nincs, inkább tejfölszerű, joghurt ízű képződmény, de gyümölcsös desszertek készítéséhez ideális.

A piskótalaphoz

3 tojás
6 dkg cukor
9 dkg liszt
csipet só

A krémhez

egy vödör (50 dkg) krémes tehéntúró (Lidl-ből)
másfél csomag dr. Oetker zselatin fix (főzés nélküli)
2 dl tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
4-5 evőkanál porcukor

A gyümölcshöz

30 dkg eper
2 cm-es gyömbérdarab
egy evőkanál porcukor

A piskóta hozzávalóiból tésztát készítek: kettéválasztom a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval elkezdem habbá verni. Ha félig felvertem, mehet bele a cukor, amivel kemény habbá verem, ekkor óvatosan beleforgatom a tojássárgáját és az átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben – a sütő nyitogatása nélkül – 10-15 perc alatt világos színűre sütöm. További felhasználás előtt kihűtöm.

Az epret megtisztítom, lapokra vágom, ráreszelem a gyömbért, megszórom a porcukorral és negyed órát így pihentetem. A krémhez a vödrös túrót elkeverem a citrom levével és héjával, másik edényben habbá verem a tejszínt. A krémes túróhoz hozzáadom a zselatint és robotgéppel egy percig verem. Ezután kerül bele a tejszínhab és a cukor, amivel jól összeforgatom. (Nagyon fontos, hogy a cukor mindig a zselatin elkeverése után következzen).

Összeállítom a tortát: a tortaformába helyezett piskótalapon elrendezem a gyömbéres epret, majd ráöntöm a tejszínes krémet. Legalább három órát a hűtőben tartom, hogy a krém megdermedjen. (Nem kell félni, nem betonkeménységű gumis krém lesz, hanem éppen hogy vágható, rezgős.)

További epres receptjeim itt olvashatók: http://zsuzsifoz.blogspot.com/search/label/eper

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.