Számos betegséget ismerünk, melyek krónikus, hosszan fennálló gyulladással járnak. Ilyenek például a rheumatoid arthritis, psoriasis, Crohn betegség, vagy az asthma, de ezek mellett a szív- és érrendszeri betegségeket, 2-es típusú cukorbetegséget, tumoros megbetegedéseket, és az Alzheimer-kór kialakulását is összefüggésbe hozták az egész szervezetet érintő gyulladással.
A gyulladással járó megbetegedésekben szenvedő betegeknél a gyógyszeres kezelés mellett a gyulladáscsökkentő étrend folytatása sokat segíthet a betegség lefolyásának enyhítésében, azonban a diéta nem csak számukra hasznos, hanem bárki számára, hiszen a gyulladás csökkentésével vagy megelőzésével számos betegség kialakulásának kockázata is csökkenthető.
Mi a lényege a gyulladáscsökkentő étrendnek?
Egyes ételek fogyasztása során káros anyagok, úgynevezett szabadgyökök szabadulnak fel szervezetünkben, melyek gyulladást alakíthatnak ki, vagy súlyosbíthatják a már eleve fennálló gyulladást. Szabadgyökök nem csak az étkezés során keletkeznek, hanem egyes élettani folyamatok során, valamint a stressz és a dohányzás hatására is.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek segítenek a szervezetnek a káros szabadgyökök eltávolításában. Éppen ezért a gyulladáscsökkentő étrend a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztásán, és a szabadgyökök felszabadulását elősegítő ételek mellőzésén alapszik.
Milyen ételek fogyasztása ajánlott gyulladáscsökkentő étrend esetén?
Többféle diéta létezik, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ilyen például a mediterrán diéta, vagy a DASH-diéta is, illetve egyes források szerint a vegetariánus diéta is gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.
Gyulladáscsökkentő étrend esetén fontos, hogy tápanyagokban, antioxidánsokban, és egészséges zsírsavakban gazdag, változatos étrendet folytassunk. Az alábbi ételek fogyasztása kifejezetten javasolt:
Mely ételeket érdemes kerülni gyulladáscsökkentő étrend esetén?
Elsősorban a többszörösen feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú, hozzáadott adalékanyagokat tartalmazó ételek kerülése javasolt, ilyenek:
A gyulladáscsökkentő étrend alapvetően tehát megegyezik a változatos, egészséges étrend esetén javasoltakkal. A diéta folytatása nem csak gyulladásos betegségekben szenvedők esetén lehet kifejezetten hasznos, hanem mindannyiunk számára, hiszen az egész szervezetünket érintő gyulladás megelőzése, csökkentése révén számos betegség kialakulásának kockázatát mérsékelhetjük.
A gyulladáscsökkentő diéta alapja tehát a friss hozzávalókban, vitaminokban, és tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása, valamint a többszörösen feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú ételek mellőzése, mely nem csak segíthet mérsékelni gyulladásos betegségben szenvedő betegek tüneteit, de hozzájárulhat egészségünk fenntartásához a szervezetünkben kialakuló gyulladás csökkentése révén.
Amennyiben krónikus gyulladással járó betegségben szenved, a gyulladáscsökkentő étrend nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést! Ilyen esetekben a diéta megkezdése előtt konzultáljon kezelőorvosával!
Fotó: pixabay.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.