Így védjük magunkat a COVID-19 ellen!

Így védjük magunkat a COVID-19 ellen!

koronavírus
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 03. 08:20
Európa legtöbb országában, így hazánkban is egyre inkább enyhítenek a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken. Bár a megbetegedések száma Európa-szerte csökken, sajnos nem ért még véget a járvány, így az enyhítések mellett is fokozottan oda kell figyelnünk önmagunkra és környezetünkre.

Fotó: pixabay,com

Az enyhítések keretén belül újra kinyithattak hazánkban a kávézók és éttermek beltéri helyiségei is, ez azonban veszélyt is hordoz magában: a világ számos országában jelentettek olyan esetet, ahol vendéglátóipari egységekben alakultak ki a COVID-19 fertőzés gócpontjai.

A kávézók, éttermek látogatásakor számtalan esély van a fertőződésre, ezért érdemes ezekkel tisztában lenni, és tudatosan odafigyelni a védekezésre.

Hogyan is terjedhet a fertőzés egy étteremben?

Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkezünk az étterem bejárata elé, addig, amíg elhagyjuk a helyet, számtalan lehetőségünk van a fertőződésre.

Az étterembe való bejutáshoz általában a kilincs érintésére van szükség. Mivel a koronavírus a felületeken órákig, akár napokig is életképes marad, ezért a kilincs felületén esetlegesen megtapadt vírusok már ebben a pillanatban rákerülhetnek a kezünkre.

A kilincs azonban nem az egyetlen potenciálisan veszélyes felület – a szék, az asztal, vagy éppen az étlap érintése során is kerülhet át a kezünkre egy előző vendégtől származó vírus. Ha ezen felületek érintése után az arcunkhoz nyúlunk, máris megtörténhet a fertőződés.

Bár a kiszolgáló személyzetnek kötelező a szájmaszk viselése, előfordulhat, hogy a helytelen használat vagy maszk használatának elmaradása esetén a vírust hordozó pincér lehelete rendelésünk felvétele, kiszolgálás közben befertőzheti közvetlen környezetünket.

Az étellel kapcsolatban a jó hír, hogy ezen keresztül nem kaphatjuk el a koronavírus fertőzést.

Azonban, ha kiugrunk a mosdóba, ismételten fertőző felületeknek lehetünk kitéve, mint a kilincsek, és ha nem mossuk és szárítjuk meg rendesen a kezünket, akkor tovább növelhetjük a fertőződés esélyét.

További problémát jelentenek a légkondícionált helyiségek: míg maga a légkondi nem terjeszti a vírust, a levegő mozgatásán keresztül a vírus a terjesztő egyéntől messzebb juthat, mint 1,5 méter (normális légzés, beszéd esetén ilyen távolságra jut el a vírus).

Amennyiben felelős módon csökkenteni próbáljuk a fertőzésveszélyt, bankkártyával fizetünk – ha azonban szükség van a PIN kód beírására, újabb felületet kell megérintenünk, ahonnan vírusok kerülhetnek a kezünkre. Érdemes emellett megjegyezni, hogy nincs olyan dokumentált eset, amikor a fertőzés készpénz érintésén keresztül terjedt volna.

Amikor távozunk az étteremből, ismét találkozunk a kilinccsel – ennek érintésekor azonban már nem csak a mi kezünkre kerülhetnek kórokozók, de ha valamely felület érintésekor fertőződött a kezünk, mi magunk is átvihetjük a kilincsre, innen pedig a következő vendégre, aki belép az ajtón.

Mit tehetünk a fertőződés megelőzésének érdekében?

A megoldás nagyon egyszerű: először is kézmosás, kézmosás, kézmosás!

Bármilyen potenciálisan fertőző felület érintése után bő szappanos vízzel mossunk kezet, majd töröljük teljesen szárazra! Ha a kézmosás éppen nem megoldható, alkalmazzunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

Ne nyúljunk az arcunkhoz! Ha ez mégis elengedhetetlen, először fertőtlenítsük a kezünket.

Ha lehet, válasszuk a kerthelyiséget, teraszt, a szabad levegőn csökken a fertőzésveszély.

Ha kártyával fizetünk, részesítsük előnyben a paypass használatát.

Ha bármilyen felső légúti panaszunk van, maradjunk otthon, semmiképpen ne menjünk vendéglátóipari egységbe!

Mit tehetnek a kávézók, éttermek a biztonságunk érdekében?

Szabályozni kell az egy időben a helyiségben tartózkodó emberek számát a megfelelő távolság biztosítása érdekében. Úgy kell elhelyezni az ülőhelyeket, hogy legalább 1,5 méter távolság legyen a vendégek között.

A személyzet minden tagja viseljen maszkot, ha valakinek felső légúti tünetei vannak, semmiképpen ne dolgozzon!

Az asztalokat, székeket és étlapokat minden vendég között le kell fertőtleníteni, a legtöbbször érintett felületeket szintén gyakran kell fertőtleníteni. A tányérok és evőeszközök ne legyenek kikészítve, azokat csak az étellel együtt hozzák ki.

A kávézók, éttermek újra nyitásával tehát az újabb megbetegedések, gócpontok kialakulásának elkerülése a vendégek és a vendéglátásban dolgozók közös feladata. A korlátozások enyhítésével nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bár enyhült, még nincs vége a járványnak, így az egymástól való távolság, és a higiéniás javaslatok betartása továbbra is ugyanolyan fontos, mint eddig, ha nem még fontosabb egy újabb megbetegedési hullám elkerülése érdekében.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-safe-restaurants-cafes.html

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.