Ezért lehet veszélyes a mikrohullámú sütő!

Ezért lehet veszélyes a mikrohullámú sütő!

mikrohullámú sütő
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 07. 18:53
Mutatjuk azt is, hogyan lehet egyszerűen ellenőrizni, hogy veszélyes-e?!

Rengeteg tévhit létezik a mikrohullámú sütők egészségre gyakorolt káros hatásairól. Vannak akik szerint rákkeltő hatása van, egyesek szerint a „mikrózott” étel sugárzik, de akadnak olyanok is, akik szerint szívritmuszavart vagy fejfájást okozhat. Ezek a tévhitek leggyakrabban összeesküvés elméletek, de mindezeket félretéve valóban káros is lehet egészségünkre a mikrohullámú sütő, ha azt nem rendeltetésszerűen használjuk!

Fotó: freepik.com

A mikrohullámú sütő (mint a neve is elárulja) egy olyan konyhai berendezés, mely mikrohullámok segítségével melegíti fel az abba helyezett ételeket vagy folyadékokat. A mikrohullámok egy magasabb frekvenciatartományú (300 Mhz és 300 Ghz közötti) elektromágneses hullámok, mely a közhiedelemmel ellentétben nem radioaktív, nem is ionizáló (úgy, mint a röntgen sugarak) sugárzás és nem is rákkeltő. Ezt a sugárzási tartományt a telefonunkba is beépített Wifi is használja (a 2,4 Ghz-es frekvencián működők).

Hogyan működik?

A működése nagyon egyszerű. A mikrohullámú sütő lelke a magnetronnak nevezett alkatrész, mely az elektromos áramot átalakítja mikrohullámmá.

Hogyan melegíti fel az ételt?

Az így keletkezett mikrohullámok az ételben vagy folyadékban található vegyületek (elsősorban a víz, a zsír és cukormolekulák) dipólusmolekuláit megrezegtetik, így a molekulák egymás mellett súrlódnak, majd hő keletkezik (hasonló súrlódási hő keletkezik, ha összedörzsöljük szorosan a két tenyerünket), ami gyakorlatilag felmelegíti az ételt.

Mellesleg az ily módon felmelegített ételben sokkal több vitamin és ásványi anyag marad, mint az egyéb módon melegített ételben!

Mikor káros az egészségre a mikrohullámú sütő használata?

A mikrohullámok a mikró belsejében keletkeznek és ott is maradnak, melyről a mikró ajtajában található fémháló gondoskodik. Akkor van baj, ha ez a fémháló megsérül, ezáltal a mikrohullámok kijutnak és a készülék közvetlen közelében égési sérüléseket tudnak okozni!

Továbbá nem ajánlott a mikróba tenni az alábbiakat:

  • Papírzacskó: a pattogatott kukorica papírzacskóját kivéve, ne rakjunk be más „közönséges” papírt a mikróba, mert melegítés alkalmával a papírból mérgező anyagok szabadulhatnak fel!
  • hacsak a gyártó külön nem jelzi, a műanyag edények sem használhatóak a mikróban, mert szintén az egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel belőle!
  • őrölt, csípős borssal megszórt ételt sem szabad mikróban felmelegíteni, mert a bors olyannyira felhevülhet, hogy a belőle felszabaduló gázok a szembe jutva elég kellemetlen tüneteket okozhatnak, hasonlóan a gázsprayhez!

Hogyan tudja a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy véd-e a fémháló a mikrohullámoktól?

Kapcsolja be a Wifi-t mobiltelefonján, majd rakja be a mikróba (de ne kapcsolja be a mikrót!) és csukja be az ajtót. Kérjen meg valakit, hogy küldjön egy üzenetet önnek facebookon, majd hallgassa a telefonja pittyegését (megérkezett-e az üzenet). Ha a mikrón belül a telefonra nem érkezett meg az üzenet, akkor a fémháló véd (a Wifi-ről lekapcsolódott a telefon). Ha megérkezett az üzenet, akkor a mikró árnyékolása nem megfelelő és nem szabad használni a mikrót! Természetesen amint kinyitjuk az ajtót, a telefon Wifi-je automatikusan kapcsolódik a hálózatra (internetre) és az üzenet megérkezik! :)

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrohull%C3%A1m

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.