A tanulmány, melyet Dr Kashif Shafique, az Egészségügyi és Jóléti Intézet vezetője irányított, 6000 37 év alatti önkéntes férfit vizsgált. A kutatás során kiderült, hogy azok a férfiak, akik 7 csészénél több teát fogyasztanak, 50%-al esélyesebbek a prosztata rákra, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy 4 csészénél kevesebbet isznak.
A Midspan kollaboratív vizsgálat 1970-ben, Skóciában kezdődött, ahol 6000 21 és 75 év közötti férfi adatait gyűjtötték össze. Megkérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a kávé, tea, alkoholfogyasztásról, a dohányzási szokásokról, általános egészségi állapotukról, majd alávetették őket egy szűrővizsgálatnak. A 6016 ember egynegyede volt rendszeres teafogyasztó. 6,7%uknál prosztata rákot diagnosztizáltak 37 éves korúk előtt.
„Az előző kutatások alkalmával nem találtunk összefüggést a prosztatarák és a fekete tea vagy a megelőzést elősegítő zöld tea között”- mondta Dr Shafique - „Nem tudjuk, hogy a tea maga kockázati tényező, vagy a teaivók általában egészségesebbek, így megérik azt az idősebb kort, amikor a prosztata rák kialakulásának is nagyobb a valószínűsége. A rendszeres teafogyasztók kevésbé hajlamosak az elhízásra, nem lesznek alkoholfüggők és a koleszterin szintjük is normális. Alkalmazkodtunk az adatokhoz és változásokhoz, de elemzésünkben még mindig azt találtuk, hogy azok az emberek akik több teát fogyasztanak, esélyesebbek a prosztata rákra.”
A prosztatarák a legelterjedtebb rákfajta Skóciában, s 2000 és 2010 között a megbetegedések száma még 7,4%-al nőtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.