A Balaton a múlt század közepén még Közép-Európa legnagyobb édesvizi tavának számított, de a tó vize ma már nem édes-, hanem „édes-sós, átmeneti víz". Az emberi tevékenység hatására alakult át az összetétele, amelyről Vörös Lajos ökológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársabeszélt a Likebalaton cikkében.
Az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt. Ezt a növekedést ötven év múlva már a fürdőzők is érzékelni fogják, de egyelőre még nem befolyásolja a tó élvezeti értékét.
„A sótartalom növekedésében – és itt a nátrium-kloridról, tehát a konyhasóról beszélünk – szerepe van a télen végzett jégmentesítő útszórásoknak éppúgy, mint a parti beépítéseknek. A korrózió az épületekből és burkolatokból a tóba mosódik, továbbá a Balatonban köt ki a mezőgazdasaságban használt káli műtrágya és a háztartások tisztított szennyvize is. Ez utóbbiban, gondoljunk csak a mosogatógépekhez használt vízlágyító sóra, a nátrium-klorid éppúgy megtalálható, mint a vizeletben. Nem magyar jelenségről beszélünk, az északi országokban az intenzív téli útszórások miatt ennél rosszabb a helyzet." – magyarázza Vörös Lajos.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy nemcsak a konyhasó, hanem a többi ásványi összetevő koncentrációja is számottevően nőtt az elmúlt évtizedekben.
A múlt század közepéig mondhattuk, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, de mára ez a helyzet megváltozott.
A nemzetközileg elfogadott osztályozás szerint édesvízben az összes sótartalom felső határa 500 milligramm literenként, ilyen volt a Balaton vize a huszadik század közepéig, de napjainkban ez az érték megközelíti a 700 mg/litert, és egyelőre ez a növekvő tendencia töretlennek látszik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.