Olaszrizling Badacsonyból vagy Stájerországból, Kékfrankos Szekszárdról vagy Burgenlandból - az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón a két ország közös szőlőfajtáiról és a borvidékek programkínálatáról beszélgetnek majd borászok a DiVino Borbárban.
„Magyarország és Ausztria földrajzilag és történelmileg is közel állnak egymáshoz, de a két ország borvidékei, szőlőfajtái között is sok párhuzamot találni" – mondta a jövő hétre tervezett esemény ötletgazdája, Emanuel Lehner, az Österreich Werbung közép-európai vezetője. A borkultúra – a gasztronómiával együtt – pedig egyre több követőt vonz, akik egy-egy hosszú hétvége tervezésekor, vagy a következő nyaralás úti céljának kiválasztásakor ezt a szempontot is figyelembe veszik.
A 2013-as adatok szerint a magyar turisták legkedveltebb célpontja Stájerország, amely egyike a négy osztrák bortermelő régiónak. Az utazók közel 70 százaléka télen érkezik a régióba, míg Burgenlandba nyáron látogatnak szívesebben a magyarok. Ekkor ugyanis a borturizmus is hangsúlyosabb és a határközeli magyar szálláshelyek miatt is magasabbra becsülik a turisták számát.
A borkedvelők általában a régió és annak meghatározó szőlőfajtái miatt utaznak egy helyre, de a szolgáltatások, programlehetőségek, a modern építészet és a marketing is szerepet játszik a borkedvelő turisták döntésében. Ezeket a témákat – köztük a legsikeresebb megoldásokat és a legkomolyabb kihívásokat – járják majd körül a DiVino Juniborászai, akik négy osztrák pincészet képviselőit látják majd vendégül a szakmai találkozón 2014. március 11-én. Másnap pedig a borbár vendégei is egymás mellett kóstolhatják majd az osztrák és magyar borokat.
Az osztrák borok példája, vagy ahogy sokan emlegetik, az „osztrák borcsoda" azért is érdekes téma, mert bár Ausztria a világ bortermelésének csupán egy százalékát adja, minőségi boraikra az elmúlt két évtizedben felfigyelt az egész világ. A statisztikák azt mutatják, hogy a tradicionális, legtöbbször öt hektár alatt gazdálkodó borászatoknak sikerült elérniük, hogy kitűnjenek minőségükkel és egyedi jellegükkel. Jancis Robinson, a neves borszakíró átlagpontjai szerint az osztrákok fehérborban egyenesen világelsők. A borász családok újító tagjai pedig tanulással, nemzetközi gyakorlattal dolgoznak a folytatáson. Ahogy a hazai borászok új generációja is, akik szintén nem méretükkel, inkább stílusukkal és új irányvonalakkal építik a magyar borok hírét.
Olaszrizling Badacsonyból vagy Stájerországból, Kékfrankos Szekszárdról vagy Burgenlandból, desszertbor Tokajról vagy a Fertő tó mellől – az első Magyar-Osztrák Bortalálkozóra a fiatal borászok a közös szőlőfajtákról és a borvidékek programkínálatáról beszélgetnek majd. A találkozó házigazdája Miklós Csaba móri borász lesz, a hazai Junibor csapatot Laposa Bence, ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet), ifj. Figula Mihály, Takler András és Árvay Angelika képviseli, míg Ausztriából a Wohlmuth, Leth, az Angerhof-Tschida és a Tesch Borászat érkeznek Budapestre.
3 tipp, miért érdemes szomszédolni
Burgenland Golsi borútja, a „borkultúrháznak" köszönhetően, az osztrák borvilág egyik legszebb építészeti alkotásával várja a túrázókat. A Domäne Pöttelsdorfban látványos multimédiás eszközök illusztrálják a jó osztrák bor készítésének titkát, míg az emblematikus Hillinger merész, egyben energiatakarékos megoldásaival és pazar kilátással várja a bor és építészet rajongóit.