Ingyenesen látogatható pálinkaház nyitott Tarpán

látnivaló
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 27. 17:17
Egy korábban romosan álló parasztportából alakítottak ki pálinkaházat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán. A főzés eszközeit, és különböző gyümölcspálinkákat is bemutatnak, és persze kóstolni is lehet. A házhoz egy szilvafás kert is tartozik.

Átadták a szatmári szilvapálinkát bemutató és népszerűsítő új kóstolóházat pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán. A Szatmár-Beregi Szilva Házat, illetve a hozzá tartozó tájjellegű szilvafajta-gyűjteményt egy 1862-ben épült, hagyományos tarpai parasztportából alakították ki egy határon átnyúló, közös magyar-román projekt eredményeként - mondta el Várady György, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke az ünnepélyes megnyitón az MTI-nek.

Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI

Közlése szerint a pálinka és a helyi gasztronómia népszerűsítésének céljával 2005-ben létrehozott egyesület régi vágya teljesült a pálinkaház létrehozásával, hiszen a Tisza két oldalán elterülő szilvavidék központjaként emlegetett Tarpán az elmúlt évszázadok alatt szinte családi hagyománnyá vált a gyümölcstermesztés és -feldolgozás. Az első - szervezett formában létrejött - pálinkafőzdét harminckét helybeli parasztember alapította 1924-ben, a környező települések lakosai közreműködésével pedig rövid idő alatt a szatmár-beregi térség legnépszerűbb pálinkafőző községévé vált Esze Tamásnak, II. Rákóczi Ferenc kuruc brigadérosának a szülőfaluja.

A romos parasztportából pálinkaházzá átalakított épület három helyiségből áll: a tisztaszobában a főzés eszközeit bemutató, kizárólag a szatmári szilvapálinkával foglalkozó kiállítást létesítettek, a másik két szobában pedig más gyümölcsökből készített pálinkák gyűjteménye található, amelyet kóstolóhelyiség egészít ki. Az épülethez egy félhektáros kert is tartozik, ahol tizennégy szilvafajta csemetéi vannak elültetve, közte a penyigei kékszilva, amelyből az igazi szatmári pálinka, illetve lekvár készül.

Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI
Fotó: Balázs Attila / MTI

A kóstolóházat 18 millió forintból alakították ki az összesen mintegy 212 ezer euró összértékű közös magyar-román uniós pályázat részeként. A román oldalon a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen (Mediesu Aurit) már korábban átadtak egy, a tarpaihoz hasonló pálinkaházat.
Az ingyenesen látogatható pálinkaház a térségi pálinkakultúra központjává szeretne válni, ahol turistákat és a szakma képviselőit is szívesen látják - jelezte Várady György.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.