Aktuális

Városi legenda – Kifordított ruha űzi el a pokoli Erdőistent

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.10.10.

Füvekből nő a haja, kúszónövényekből a szakálla, és az erdőben elcsatangolt gyerekekre les. Ő Lesij, az erdők rémisztő istene, aki a legenda szerint még a szeretteink hangját is utánozza, hogy jobban hasson áldozataira.

Magas, emberi alakú, de szarvakat vi­selő lény, aki a legenda szerint még arra is képes, hogy változtasson a magasságán – a szláv mitológiában Lesij az erdő és az erdei állatok védelmező istene. Bőre fehéres-kékes, a szeme zöld. Haja és szakálla füvekből tekeredik a nyaka köré. És ha ez így még nem lenne elég ijesztő, hiány­zik a jobb füle. A régi néphagyomány szerint patákat és farkat visel, és sok hasonlósá­got mutat a mátranováki Fanyűvővel, amit a Mátrában láttak kóborolni. Ha élnek Lesijhez hasonló lények, nem kizárt, hogy a két emberszabású faj valójában egy.

Gyerekeket rabol el

Lesij bunkósbotja teszi még erősebbé, félelmetesebbé. A legenda szerint van felesége is, Lesacska, ráadásul közös gyerekeik is vannak, a lesonkik. Az erdő királya gonosz démonként tartják számon, mert gyakran gyerekeket rabol el: ha valaki találkozik vele, ajánlott gyorsan kifordítani a ruháját és megcserélnie a cipőit, mert a mondás úgy tartja, hogy különben örökre ott ragad az erdőben. Lesijnek szörnyű a sikolya, rá­adásul képes a szerettek hangját utánozni, amivel hatni tud a gyerekekre, így könnyen a barlangjához csalja áldozatait, ahol – nem vicc! – halálra csiklandozza őket.

Démonok maradtak

A pogány szlávok mitológiája sok ezer év alatt folyamatosan változott. Egy 6. századi feljegyzés szerint a villám teremtőjét imádták. A szlávok tisztelik a folyókat, nimfákat, isteneket. A szlávok a többalakú isteneken kívül, hisznek egy főistenben, aki a többi alárendelt istennek parancsol. Az évezredek során viszont a magasabb istenek nevei a feledés homályába vesztek, míg az alsóbb isteneké, az erdei és hegyi, a vízi és légi, a házi és udvari démonoké máig ismert maradt. Az Elba és Odera közt lakó szlávok a fény és a sötétség isteneiben hisznek, akik egymás nélkül nem tudnának létezni, mint a születési és sorsszellemek és nem áll távol tőlük a vámpírok, sellők, koboldok világa sem.

Halálos szerelem

A legnagyobb cseh klasszikus zeneszerző, Antonín Dvorák a Ruszalka című művében egy vízitündér tragikus szerelmi történetét meséli el. Dvorák nem véletlenül nyúlt a témához, hiszen a szláv mitológia egyik mitikus alakja ez a nimfa, akik szépségükkel igézik meg a férfiakat. Mint egyfajta erdőisten, csak nőalakban létezik. A történet szerint Ruszalka beleszeret egy hercegbe, ezért megkéri a boszorkányt, változtassa emberré. A boszorkány eleget tesz kérésének, de feltételeket szab: Ruszalkának vállalnia kell, hogy nem fog tudni többet beszélni, és hogy ha valaha vissza akar térni a saját világába, az a herceg halálát fogja jelenteni. Persze a herceg beleszeret a gyönyörű tündérlányba és feleségül akarja venni, de aztán a szerelme múlni kezd, másnak kezd el udvarolni. Ruszalkának mennie kell. A boldogtalan lány visszatér a tóhoz, és a boszorkány azt tanácsolja neki, ölje meg a herceget, hiszen így megszabadulhat az átoktól, ami sújtja. De a lány erről hallani sem akar. A herceget gyötri a bűntudat, visszamegy a tóhoz, de Ruszalka már újra a saját világához tartozik, nem hagyja, hogy a férfi megcsókolja. De a herceg makacsabb, és Ruszalka karjai közt meg is hal – az átok feloldódik, a tündér pedig visszatér a mélybe, ahonnan jött.

Képregényhős lett belőle

A szláv Erdőisten adhatta az alapot az amerikai Mocsárlény figurájához, akinek testét ugyanúgy növények, indák borítják és a mocsarak mélyén él. A képregény szerint ő valaha ember volt, egy Alec Holland nevű tudós, akinek felrobbant a laborja, ahol egy erősítőszeren dolgozott. Alecet a robbanás beterítette a szerrel, bemenekült a mocsárba, ahol a növényszerű lénnyé alakult. A történet 1972-ben indult, néhány része nálunk is megjelent.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088836_auto_resized.png
origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711667413
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082249_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090909_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083766_auto_resized.jpg
vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711667413
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711667413
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079951_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076905_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Stephen King annyira félt ettől a horrorfilmtől, hogy nem tudta végignézni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei