Aktuális

Tényleg csak egy balek volt Kennedy gyilkosa?

Bors

Létrehozva: 2019.12.01.

Máig gyűlölettel gondolnak az amerikaiak az elnökgyilkos Lee Harvey Oswaldra. Motivációjá- ról számtalan elmélet kering. Vajon őrült volt? Szovjet kém? Vagy a CIA összeesküvésének ártatlan áldozata?

Bár már 56 éve annak, hogy John F. Kennedy meggyilkolása után két nappal magát a merénylőt, Lee Harvey Oswaldot is agyonlőtték, még mindig nem csitulnak a vele kapcsolatos találgatások. Sokan megkérdőjelezik, hogy a gyenge értelmi képességű, befolyásolható Oswald egymaga tervelte volna ki az elnök kiiktatását, míg mások szerint csupán egy őrült pszichopata volt.

Átment a pszichés vizsgálatokon

Oswald New Orleansban, zaklatott körülmények között élt, már 13 évesen javítóintézetben kötött ki. Itt egy pszichiáter kijelentette, bár szokatlanul hallgatag és nem túl fogékony, nem szakad el a valóságtól, nem mutatja pszichopátia jeleit. Néhány évvel később, amikor a tengerészethez kért felvételt, ugyancsak megvizsgálták, itt szintén átment a szigorú rostán, csakúgy, mint egy öngyilkossági kísérlete után. Innen három év után a „becsülettel szolgált” elbocsátó levéllel távozott, méghozzá egyenesen a szovjetekhez.

Elkötelezett híve volt a marxizmusnak

Mindig is érdeklődött a marxizmus iránt, így nem meglepő, hogy leszerelés után azonnal a Szovjetunióba utazott. Először nem akarták beengedni az országba, ezért megpróbált végezni magával. Végül maradhatott, és feleségül vette Marina Nyikolajevna Pruszakovát. Közös gyermekükkel, June-nal tértek vissza az Egyesült Államokba, ahol házasságuk megromlott, és összevissza költöztek az országban. Az FBI már ekkor megfigyelés alatt tartotta, főleg, miután Kuba és Fidel Castro híveként egy verekedés miatt letartóztatták, és maga Oswald kérte, hogy az FBI hallgassa ki. Ezután még egy szélsőjobbos tábornokra is rálőtt, csak elhibázta. Miután 1963. november 22-én lelőtte John Fitzgerald Kennedyt Dallasban, a tankönyvraktár ötödik emeletéről, halálos nyugalommal vett egy kólát, és elsétált. Egy vele beszédbe elegyedő rendőrt agyonlőtt, elment mozizni, eközben fogták el. Két nap múlva lőtte hasba egy nightklubtulajdonos, Jack Ruby.

Híresen pontatlanul célzott puskával

A merénylet igazi hátterét a mai napig találgatják. Sokak szerint lehetetlen, hogy a katonaként is híresen rosszul lövő Oswald olyan rekordgyorsasággal – 5,6 másodperc alatt – adjon le három pontos lövést a mozgó kocsiban ülő elnökre, ahogy történt. Ezt ugyanis világbajnok sportlövők és mesterlövészek sem tudták megismételni, nemhogy Oswald, aki a jobboldali tábornokot is elhibázta annak idején, pedig az mozdulatlanul ült. Sokan furcsállták azt is, hogy bár kiugrott katonaként a szovjetekhez disszidált, pont az amerikaiak nem aggódtak emiatt, sőt gond nélkül visszaengedték hazájába, ahol ezután rekordgyorsasággal kapott új útlevelet, pedig ekkor már FBI-megfigyelés alatt állt.

Ezért akadnak, akik a kubai mozgalom által irányított bábfigurát látnak benne, esetleg szovjet kémet, mások szerint inkább a CIA ténykedése miatt támadta meg az elnököt, és olyan teória is van, hogy társsal dolgozott, Oswalddal csak elvitették a balhét. Erre utalhat utolsó mondata is, mielőtt a kórházban belehalt volna a gyomorlövésbe: „Én csak egy balek vagyok”. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158694_auto_resized.jpg
origo.hu

Igazi titkát csak felülről árulja el ez az apró szicíliai falu

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714072526
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163039_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Donáth Anna: „Büszkén vállalom, hogy az Orbán-kormánnyal szembeni jogállamisági eljárások egyik kezdeményezője a Momentum"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163262_auto_resized.png
metropol.hu

„Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714072526
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros