Aktuális

Sztárok konyhája: Csak mérleg nélkül főzött Gregor József, például Falstaff kedvencét - Recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.08.

Az operaénekes az otthoni főzéseknél az érzéseire, megérzéseire hagyatkozott és nagy rajongója volt a magyar konyhának.

Forrás: Zenei Ki Mit Főz?, 1983

Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mu­tatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.

A szakácskönyv nemcsak re­mek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Gregor József így mesélt konyhájáról a könyvben:

Először azt hittem, hogy szakácskönyvet írni a legkönnyebb dolog a világon, aztán, amikor sokadszor fogtam hozzá főzési ta­pasztalataim papírra vetéséhez, rájöttem, hogy ez sem az én műfajom. Mert egy rendes szakácskönyvi hagyományos recept így kezdődik: „Végy 13 és ½ deka ezt meg azt, 1 1/2 deciliter 43 fokos tejjel keverd 17 percig, majd tégy bele egy csapott evőkanál terpentint...” stb.

Na, ez ne­kem nem megy, nincs használható mérleg a házban, nincs folyadékhőmérő, sőt az óráink közül sem mindegyik pontos. Így aztán az itthoni főzéseknél az ösztöneimre, az ér­zéseimre (megérzéseimre!) hagyatkozom. Mérleg és pontos adagolás nélkül szeretek igazán a konyhában tevékenykedni. Mint az operaszínpadon, úgy a konyhában is az egyszerűt, a közérthetőt, a nem komplikáltat szeretem.

Falstaff kedvence

1. 1 kg felszeletelt sertéscombot jól kiklopfolunk, sózzuk, borsozzuk.

2. Hajában fé­lig főtt krumplit felszeletelünk karikára, majd hideg vajjal kikenünk egy nagy tűzálló tálat. A felszeletelt krumpli egy részével kibéleljük a tálat, az oldalát is (a főtt krumpli rátapad a hideg vajra).

3. Az előkészített hússzeletekkel betakarjuk a tűzálló alján lévő krumplit, majd a húst megszórjuk karikra vágott hagymával és apróra vágott sonkával, tarjával, esetleg füstölt szalonnával is.

4. Jól meglocsoljuk tejföllel, ízlés szerint sózzuk. A rétegeket addig rakjuk egymás fölé, míg a készlet tart. Fontos, hogy a tetejére krumpli kerüljön.

5. Erre tegyünk vajdarabokat, locsoljuk meg tejföllel, esetleg kevés zsemlemorzsával megszórhatjuk, majd forró sütőben kb. 1 óra hosszat süssük úgy, hogy a tűz­álló be van fedve, aztán fedő nélkül még kb. 20 percig.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169139_auto_resized.jpg
origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27510_resized.jpg?avcount=1714282511
origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168355_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27511_resized.jpg?avcount=1714282511
origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168274_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintha a tengerpartra érkeznénk - így újult meg a szezonra egyik népszerű strandunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714282511
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714282511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714282511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/NuyMVxpDLND8filpfAEDrX15zuuENvMLOSNbDdmkQcQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1MDdiYTQ2ZjYzZTQwZjlhYjkyNWJjMjhmMDRjYzJm.webp
Szívszorító

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/sMbLs9749tGqn2SfFOf4fJd1bHil4AOerIKtr00u3ys/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FlNDU1ZWRhZDBmNDQ4NmI5NWI1YjA0ODllN2NjN2Rk.webp
Baleset

Új fejlemény az egri fiúról, akit vagon tetején rázott meg az áram – megvan, mikor ébresztik fel a mesterséges kómából