Sztárok konyhája: Csak mérleg nélkül főzött Gregor József, például Falstaff kedvencét - Recepttel

Sztárok konyhája: Csak mérleg nélkül főzött Gregor József, például Falstaff kedvencét - Recepttel

Gregor Bernadett
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 08. 14:30
Az operaénekes az otthoni főzéseknél az érzéseire, megérzéseire hagyatkozott és nagy rajongója volt a magyar konyhának.
Bors

Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mu­tatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.

A szakácskönyv nemcsak re­mek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Gregor József így mesélt konyhájáról a könyvben:

Először azt hittem, hogy szakácskönyvet írni a legkönnyebb dolog a világon, aztán, amikor sokadszor fogtam hozzá főzési ta­pasztalataim papírra vetéséhez, rájöttem, hogy ez sem az én műfajom. Mert egy rendes szakácskönyvi hagyományos recept így kezdődik: „Végy 13 és ½ deka ezt meg azt, 1 1/2 deciliter 43 fokos tejjel keverd 17 percig, majd tégy bele egy csapott evőkanál terpentint...” stb.

Na, ez ne­kem nem megy, nincs használható mérleg a házban, nincs folyadékhőmérő, sőt az óráink közül sem mindegyik pontos. Így aztán az itthoni főzéseknél az ösztöneimre, az ér­zéseimre (megérzéseimre!) hagyatkozom. Mérleg és pontos adagolás nélkül szeretek igazán a konyhában tevékenykedni. Mint az operaszínpadon, úgy a konyhában is az egyszerűt, a közérthetőt, a nem komplikáltat szeretem.

Falstaff kedvence

1. 1 kg felszeletelt sertéscombot jól kiklopfolunk, sózzuk, borsozzuk.

2. Hajában fé­lig főtt krumplit felszeletelünk karikára, majd hideg vajjal kikenünk egy nagy tűzálló tálat. A felszeletelt krumpli egy részével kibéleljük a tálat, az oldalát is (a főtt krumpli rátapad a hideg vajra).

3. Az előkészített hússzeletekkel betakarjuk a tűzálló alján lévő krumplit, majd a húst megszórjuk karikra vágott hagymával és apróra vágott sonkával, tarjával, esetleg füstölt szalonnával is.

4. Jól meglocsoljuk tejföllel, ízlés szerint sózzuk. A rétegeket addig rakjuk egymás fölé, míg a készlet tart. Fontos, hogy a tetejére krumpli kerüljön.

5. Erre tegyünk vajdarabokat, locsoljuk meg tejföllel, esetleg kevés zsemlemorzsával megszórhatjuk, majd forró sütőben kb. 1 óra hosszat süssük úgy, hogy a tűz­álló be van fedve, aztán fedő nélkül még kb. 20 percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.