“Szörnyű, őrület, félünk” – sokkolta a francia kisváros lakóit a helyi tanár lefejezése

Sokkolta a Párizs közelében található Conflans-Sainte-Honorine lakóit, hogy a településen péntek késő délután, a nyílt utcán fejeztek le egy középiskolai történelem tanárt a saját kollégái előtt. A Le Figaro információi szerint a bűnözőn robbanóöv volt és Allah Akbart üvöltött, amikor gyilkolt. A bűnözőt a rendőrség agyonlőtte. A tanár nemrégen a diákjainak megmutatta a Charlie Hebdo-terrortámadást megelőző Mohamed-karikatúrákat, hogy a szabad véleménynyilvánításról magyarázzon a tanulóknak.

© MTI

Családok, szülők, néhányan gyermekkel a karjukon gyülekeztek az iskola körül péntek este. Őket kérdezte az angol nyelvű arab alKhaleej Today tudósítója.

Soha nem történik itt semmi – mondta Mohand Amara, aki már 45 éve él a településen, és szokás szerint a kutyáját sétáltatta a Bois d’Aulne középiskola környékén. A 15 éves Virginie ismerte a tanárt, jó emlékeket őrzött róla, elkísérte őt barátnője, Julia, az iskola korábbi tanulója is, aki körülnézett a környéken.

© MTI

Láttam őt (a megölt tanárt) ma (pénteken), bejött az osztályunkba, hogy beszéljen a tanárunkkal. Sokkolt engem. Tudom, nem látom őt már többé – mondta a 15 éves Tiago. – Arra gondolunk, hogy ilyen csak másokkal történhet meg, de most itt van az ajtónkban, az otthonunkban – fűzte hozzá Tiago apja, Alfredo, aki hozzátette, hogy számos rokona láttta az áldozat holttestét a földön.

© MTI

– Ez itt vidék. Általában semmi sem történik itt. A 13 éves fiam a tragédia miatt reszket, nem érzi jól magát. Voltak órái a meggyilkolt tanárral, ahol az iszlámról beszélt, a karikatúrákról. Egyszer sem beszélt tiszteletlenül a tanár az iszlámról – hangsúlyozta Nordine Chaouadi.

(via)