Remegett a figyelemért, ezért 85 embert végzett ki a német fekete angyal: méregkoktélokat kevert áldozatainak

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy német ápolót, aki a gondoskodására bízott, magatehetetlen betegek kivégzésére szakosodott. Az évtizedek óta húzódó ügy végére szeptember 11-én került pont.
Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy német ápolót, aki a gondoskodására bízott, magatehetetlen betegek kivégzésére szakosodott. Az évtizedek óta húzódó ügy végére szeptember 11-én került pont.

A német kriminalisztika történetének egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkossági ügyeként tartják számon a hatóságok által Niels H. néven azonosított egykori ápoló esetét, ami talán most már végleg lezárható, miután a szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította a 2019 júniusában hozott ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket az ügyben.

Képünk illusztráció © UNSPLASH

Így az egykori ápoló élete végéig rácsok mögött, bezárva marad. A hatósági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a most 43 éves férfi megölt 62 beteget az Alsó-Szászország tartományi Oldenburg kórházában és további 35 beteget az ugyancsak alsó-szászországi Delmenhorst kórházában.

Niels H. mindkét intézményben az intenzív osztályon dolgozott, a nyomozás szerint pedig 2000 és 2005 kö­zött követte el a bűncselek­ményeket. Végül 2005-ben lebukott, amikor a delmenhorsti klinika intenzív osztályán egy kollégája rajtakapta, hogy halálos ve­szélyt okozó injekciót ad be egy betegnek, és leállít egy másik, életfontosságú gyógyszert adagoló berendezést. H. az ál­doza­tai­nál kü­lönböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa mennyire jó az újra­élesztés területén. A perében ismertetett nyomozati adatok szerint ezekben a vészhelyzetekben igyekezett a középpontba kerülni, elismerésre vágyott.

A fekete angyal ezen a klinikán is dolgozott © AFP

Az újraélesztés számos esetben nem sikerült, vagyis az ápoló megölte az adott betegeket. Az ügyben 2008-ban jogerősen elítélték, majd 2015-ben egy másik ügyben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték kétrendbeli emberölés és kétrendbeli emberölési kísérlet miatt.

Ez is érdekelheti

Fekete Angyal: Nem bírtam nézni a szenvedésüket!

Prostigyilkosnak gyűjt vért a Fekete Angyal

Topmodellt kezelt a Fekete Angyal

Niels H. két kórházban is gyilkolta az ápoltakat © AFP

Azonban az áldozatok hozzátartozóinak nyomására a hatóságok a munkahelyein az ottléte alatt történt valamennyi halálesetet kénytelenek voltak megvizsgálni, aminek során exhumáltak 134 holttestet. Így derült fény arra, hogy valószínűsíthetően 85 ember haláláért okolható Niels H. Ám az is meglehet, hogy az ápoló még sokkal több ember életét vette el feltűnési viszketegsége miatt, mert számos holttestet elhamvasztottak. Ezekben az esetekben pedig nem lehetett elvégezni a gyógyszer-túladagolás nyomainak feltárására irányuló vizsgálatot.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors