Aktuális

Pataky Attila: hetente visszatér a depresszióm a koronavírus után

Bors

Létrehozva: 2020.12.12.

A koronavírus kiszámíthatatlan betegség, ezért nem szabad félvállról venni. Vannak, akik tünetmentesen átesnek rajta, ám sokan nem ilyen szerencsések. Egyre többen számolnak be róla, hogy a betegség után komoly depresszióval kellett szembenézniük.

Forrás: Délmagyar

Még az orvostársadalmat is nap mint nap meglepi az új koronavírus-fertőzés, ugyanis szinte minden napra rejteget magáról valami újat ez az igen alattomos betegség. A  Covid-19 a tüdő mellett megtámadhatja a szívet és különböző szerveket, az érrendszert, sőt az idegrendszert is. A betegség kiszámíthatatlan, hiszen még mindig nem tudni, kinél milyen tüneteket okoz a betegség, ami egyelőre sakkban tartja a világot.

Kiszámíthatatlan a hatása

A Bors egyik olvasója azzal a problémával kereste meg szerkesztőségünket, hogy fiatal ismerőse felépült a koronavírusból, azonban komoly pszichés tünetekkel jött ki a kórházból. A depresszió olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy csak gyógyszeres kezeléssel tudtak segíteni. A Bors elsőnek dr. Bense Tamást kérdezte meg, aki megerősítette, hogy a koronavírus képes kárt okozni a központi idegrendszerben, ezzel mentális problémát okozva.

– Ahány nap, annyiszor új arcát mutatja a koronafertőzés. Ma már a tudósok felfigyeltek arra, hogy a tüdő, a szív, az ér­rendszer károsítása mellett idegrendszeri elváltozásokat is képes okozni a betegség – ma­gyarázta dr. Bense.

A koronavírusnak kiszámíthatatlanok a tünetei, amik bármikor, bárkinél jelentkezhetnek. Épp ezért igen veszélyes betegség – világított rá a háziorvos, aki szerint várhatóan sok olyan új tünet fog még napvilágra kerülni a Covid-19 tekintetében, amik csak öt-hat hónappal később jelentkeznek a betegségen átesetteknél.

– Köztudott, hogy a vírus képes bekerülni a központi idegrendszerbe, hiszen az íz és szaglás elvesztése is így történik. Ezek általában átmeneti tünetek, de nem lehet tudni, hogy a vírus képes-e akár hosszantartó, vagy akár végleges károsodást okozni a központi idegrendszerben.

Sztárokat is nagyon meggyötört

Pataky Attila a betegség alatt nagyon maga alatt volt, s bár már fizikailag rendben van, ez a depresszív állapot heti rendszerességgel vissza-visszatér nála.

– Ez a betegség az idegrendszerre nagyon komoly hatással van. Amíg tartott nálam a fertőzés, nagyon súlyos szinten jelen volt nálam a depresszió, ami a testi kínok után az egyik leggonoszabb része ennek a betegségnek – mesélte a Borsnak a rockzenész.

– Ez a letörtség még mindig heti rendszerességgel tör rám egy fél óra-órára, de remélem, és hiszem, hogy ez egyre inkább csökkenni fog és végül teljesen elmúlik – mondta a zenész, aki nem gondolta, hogy ilyen komoly utóhatás jelentkezik nála szűk egy hónappal a betegség lezajlása után.

– Mostanában minden rosszabb hírre, sokkal intenzívebben reagálok, mint kellene, egyszerűen könnyebben kiborulok – zárta az Edda frontembere.

– Amíg az ember csak hall erről a betegségről és őt nem érinti, nem tudja átérezni – kezdte a Borsnak Csonka András színművész.

– Mivel nem voltak erős tüneteim, nem kellett szenvednem. Én leginkább attól ijedtem meg, hogy nem lehet tudni, hogy ez a betegség kinél hová fejlődik, megfázásos tüneteket okoz, vagy lélegeztetőgép lesz belőle. Szerintem ez a betegség ettől ilyen rejtélyes, és azt hiszem, mindenki ettől fél a legjobban – világított rá a színművész.

– A karantén alatt szerencsére tudtam kapaszkodni a barátokba, kollégákba, tartottam a kapcsolatot a külvilággal, így nem szigetelődtem el teljesen. Az biztos, hogy el fogok menni egy kontrollra, azt hiszem, az megnyugtat majd. Bízom benne, hogy most néhány hónapig védett vagyok, de természetesen továbbra is óvatos vagyok és nagyon odafigyelek – zárta a színművész, aki elmondta, bosszankodik azokon, akik félvállról veszik a járványt.

Kilátástalan helyzetben

– Intenzív belső feszültség válik dominánssá, ha valaki azt éli meg, hogy nem tud mit tenni, maga alá gyűri a kilátástalanság és a bizonytalanság és a betegséggel járó sok-sok negatív élmény. Ilyenkor sokkal könnyebben alakul ki mentális zavar, depresszió vagy szorongás – magyarázta a pszichoterapeuta, aki szerint a szabályok betartása mellett nem szabad teljesen elzárkózni a négy fal közé – mutatott rá a Borsnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714025710
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714025710
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160568_auto_resized.png
metropol.hu

Óriási dráma a Fradi meccsén, négy percen múlt a kupadöntő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158597_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: májusban nyitják meg ez első budapesti Primark-üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160570_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714025710
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében