Összeszedtük a legkülönlegesebb halászlé recepteket

Sokkal több halat kellene fogyasztania a magyarnak, hiszen a vizeink hemzsegnek a vízi állatoktól, melyeknek egészséges a húsuk. A HalPéntek elnevezésű országos kampány célja éppen az, hogy erre  felhívják a közvélemény figyelmét. A Bors különleges halas recepteket gyűjtött össze.
Sokkal több halat kellene fogyasztania a magyarnak, hiszen a vizeink hemzsegnek a vízi állatoktól, melyeknek egészséges a húsuk. A HalPéntek elnevezésű országos kampány célja éppen az, hogy erre  felhívják a közvélemény figyelmét. A Bors különleges halas recepteket gyűjtött össze.

Budapest egyik nevezetes halas vendéglőjében tartott sajtótájékoztatót Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Az eseményen a politikus elmondta: a halfogyasztás elterjedése népegészségügyi szempontból is fontos, mivel a magyar halak húsa nemcsak finom, hanem tele van jótékony zsírsavakkal, és csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Lévai ehhez hozzátette, hogy halainkban semmilyen mérgező anyagot nem mutattak ki.

– Mindenkit arra biztatok, hogy hetente legalább egyszer, például pénteken halat tegyen a családi asztalra – fogal­mazott.

Erdei Madár Zsolt szenvedélyes horgász, ám a legritkább esetben fordul elő, hogy el is fogyasztja, ami a horogra akad.

– Szinte mindig visszaengedem a vízbe, és halat inkább vendéglőben eszem. Főleg a harcsapaprikást szeretem túrós csuszával. Ha otthon készítek valamit, az egyszerűségre törekszem – mondta a Borsnak világbajnok ökölvívónk.

– A pontyszeleteket paprikás lisztben meghempergetem és bő olajban kisütöm. Ha süllőt választok, azt az előkészítés után egészben, vajjal locsolgatva sütöm ropogósra. Mindkét ételhez vajas petrezselymes burgonyát kínálok – mondta a volt sportoló.

Aki egy különleges ételre vágyik, megkóstolhatja a Halkakas hallevest, melyet a Halkakas halbisztró séfje, Földesi Gábor kreált.

Elkészítjük a marinádot: az ecet és a víz keverékében kikeverjük a cukrot, a sót és a fehérborsot, majd belehelyezzük a vékony csíkokra vágott sárgarépát, kápiapaprikát és gyömbért. Állni hagyjuk 1-2 órát a hűtőben.

A felkockázott pontyfilét kevés olajon lepirítjuk az apróra vágott hagymával együtt. A pirítás végén egy csapott evőkanál (1,5 dkg) dijoni mustárt és 2 dl vizet adunk hozzá. Sóval és fehérborssal fűszerezzük. Adunk hozzá 5 dl kókusztejszínt, fél csokor koriandert és egy egész lime levét.

Botmixerrel homogénre mixeljük, majd újra felforraljuk. A harcsafilét kockákra vágjuk és megpirítjuk egy kevés olajon. Tálaláskor a tányérokba helyezzük a megpirított halkockákat és a marinált zöldségeket (egy evőkanál) majd a levesbetétekre merjük a forró levest, és végül friss korianderrel díszítjük.

Márfi Gaba Gábor, az Aranyhal Vendéglő séfje ezúttal a pontyhalászlé receptjét osztotta meg velünk.

Hozzávalók:

  • 10 kiló pontyrész (fej, gerinc, filé)
  • 15 liter víz
  • 6 fej közepes vöröshagyma nagyon apróra vágva
  • 10 gerezd fokhagyma, hajszál vékonyra vágva
  • 3 evőkanál paprikakrém
  • 6 db paradicsom apróra vágva
  • 6 tv-paprika apróra
  • 6 deci fehérbor
  • só (óvatosan, mert a hal amúgy is áll 20 percet besózva)
  • 1 zöld hegyes paprika
  • 30 dkg pirospaprika

A halakról az összes felesleges dolgot eltávolítjuk, ami nem ad az ételhez pluszízt, csak kellemetlen mellékízt. (Szemek, kopoltyú, belek, uszony, pikkely, keserű fog). A halak fejét ketté vágjuk, majd besózzuk 20 percre az edényben, és mehet rá az összes összetevő. Felengedjük hideg vízzel, és maximumra kapcsoljuk a lángot.

A pirospaprikát csak akkor tegyük bele, amikor már zubog a lé, mert akkor jön fel a tetejére a pontyfejből halzsír (a paprika zsírban oldódó fűszer), 40 percig főzzük. Ha ezzel is megvagyunk, a levet átszűrjük. A halat csak közvetlenül a fogyasztás előtt főzzük bele! Elsősorban a ponty húsa megfelelő, ami nagyobb kockákra, vagy inkább szeletekre vágva és beirdalva öt perc alatt elkészül.

Schobert Norbi egy rendkívül alacsony szénhidráttartamú ételrecepttel rukkolt elő.

– Egy salátalevélre teszünk egy olajos szardíniát, néhány karika lilahagymát, egy szelet paradicsomot, nyomunk rá pici cukormentes update ketchupot, összehajtogatjuk, majd egyben bekapjuk.