Összeszedtük a legkülönlegesebb halászlé recepteket

Összeszedtük a legkülönlegesebb halászlé recepteket

hal
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 17. 13:00
Sokkal több halat kellene fogyasztania a magyarnak, hiszen a vizeink hemzsegnek a vízi állatoktól, melyeknek egészséges a húsuk. A HalPéntek elnevezésű országos kampány célja éppen az, hogy erre  felhívják a közvélemény figyelmét. A Bors különleges halas recepteket gyűjtött össze.
Bors

Budapest egyik nevezetes halas vendéglőjében tartott sajtótájékoztatót Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Az eseményen a politikus elmondta: a halfogyasztás elterjedése népegészségügyi szempontból is fontos, mivel a magyar halak húsa nemcsak finom, hanem tele van jótékony zsírsavakkal, és csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Lévai ehhez hozzátette, hogy halainkban semmilyen mérgező anyagot nem mutattak ki.

– Mindenkit arra biztatok, hogy hetente legalább egyszer, például pénteken halat tegyen a családi asztalra – fogal­mazott.

Erdei Madár Zsolt szenvedélyes horgász, ám a legritkább esetben fordul elő, hogy el is fogyasztja, ami a horogra akad.

– Szinte mindig visszaengedem a vízbe, és halat inkább vendéglőben eszem. Főleg a harcsapaprikást szeretem túrós csuszával. Ha otthon készítek valamit, az egyszerűségre törekszem – mondta a Borsnak világbajnok ökölvívónk.

– A pontyszeleteket paprikás lisztben meghempergetem és bő olajban kisütöm. Ha süllőt választok, azt az előkészítés után egészben, vajjal locsolgatva sütöm ropogósra. Mindkét ételhez vajas petrezselymes burgonyát kínálok – mondta a volt sportoló.

Aki egy különleges ételre vágyik, megkóstolhatja a Halkakas hallevest, melyet a  Halkakas halbisztró séfje, Földesi Gábor kreált.

Elkészítjük a marinádot: az ecet és a víz keverékében kikeverjük a cukrot, a sót és a fehérborsot, majd belehelyezzük a vékony csíkokra vágott sárgarépát, kápiapaprikát és gyömbért. Állni hagyjuk 1-2 órát a hűtőben.

A felkockázott pontyfilét kevés olajon lepirítjuk az apróra vágott hagymával együtt. A pirítás végén egy csapott evőkanál (1,5 dkg) dijoni mustárt és 2 dl vizet adunk hozzá. Sóval és fehérborssal fűszerezzük. Adunk hozzá 5 dl kókusztejszínt, fél csokor koriandert és egy egész lime levét.

Botmixerrel homogénre mixeljük, majd újra felforraljuk. A harcsafilét kockákra vágjuk és megpirítjuk egy kevés olajon. Tálaláskor a tányérokba helyezzük a megpirított halkockákat és a marinált zöldségeket (egy evőkanál) majd a levesbetétekre merjük a forró levest, és végül friss korianderrel díszítjük.

Márfi Gaba Gábor, az Aranyhal Vendéglő séfje ezúttal a pontyhalászlé receptjét osztotta meg velünk.

Hozzávalók:

  • 10 kiló pontyrész (fej, gerinc, filé)
  • 15 liter víz
  • 6 fej közepes vöröshagyma nagyon apróra vágva
  • 10 gerezd fokhagyma, hajszál vékonyra vágva
  • 3 evőkanál paprikakrém
  • 6 db paradicsom apróra vágva
  • 6 tv-paprika apróra
  • 6 deci fehérbor
  • só (óvatosan, mert a hal amúgy is áll 20 percet besózva)
  • 1 zöld hegyes paprika
  • 30 dkg pirospaprika

A halakról az összes felesleges dolgot eltávolítjuk, ami nem ad az ételhez pluszízt, csak kellemetlen mellékízt. (Szemek, kopoltyú, belek, uszony, pikkely, keserű fog). A halak fejét ketté vágjuk, majd besózzuk 20 percre az edényben, és mehet rá az összes összetevő. Felengedjük hideg vízzel, és maximumra kapcsoljuk a lángot.

A pirospaprikát csak akkor tegyük bele, amikor már zubog a lé, mert akkor jön fel a tetejére a pontyfejből halzsír (a paprika zsírban oldódó fűszer), 40 percig főzzük. Ha ezzel is megvagyunk, a levet átszűrjük. A halat csak közvetlenül a fogyasztás előtt főzzük bele! Elsősorban a ponty húsa megfelelő, ami nagyobb kockákra, vagy inkább szeletekre vágva és beirdalva öt perc alatt elkészül.

Schobert Norbi egy rendkívül alacsony szénhidráttartamú ételrecepttel rukkolt elő.

– Egy salátalevélre teszünk egy olajos szardíniát, néhány karika lilahagymát, egy szelet paradicsomot, nyomunk rá pici cukormentes update ketchupot, összehajtogatjuk, majd egyben bekapjuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.