Top 10 étel az immunrendszer erősítéséhez

Top 10 étel az immunrendszer erősítéséhez

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 11. 14:35
A narancstól a csicseriborsóig

A narancstól a csicseriborsóig

Az erős immunrendszer nagy előny - különösen, mert ha nincs vele gondunk, könnyebben felvehetjük a harcot a járványokkal szemben is. Az immunrendszer erősítése megfelelő ételekkel egyszerűen megoldható. Kérdés, hogy melyekkel?

Az erős immunrendszer nemcsak járványok idején előny! Bármilyen betegséggel könnyebben felveszi a harcot szervezetünk, ha megkapja a szükséges tápanyagokat és immunrendszerünk megfelelő állapotban van.

Ahhoz, hogy javítani tudjuk képességeit, érdemes olyan ételeket ennünk, melyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát?

1.Narancs

Tartalmaz: D-, C- és E-vitamint, béta-karotint, cinket.

Amellett, hogy jó szomjoltó, ez az étel C-vitaminnal, káliummal, a pektin nevű rosttal egyaránt hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A kálium segít csökkenteni a vérnyomást, mérsékeli a nátrium-bevitelt és semlegesíti a fehérjéket, amelyek a szív szövet hegesedését okozhatják vagy szívelégtelenséghez vezetnek. A pektin ráadásul elnyeli az ételekből származó koleszterint.

narancs-koncentralast segito

2.Kivi

Kiwi

Tartalmaz: C, B, D6, A-vitamint, magnéziumot és vasat.

Ez a mutatós étel nemcsak ízletes. Egy kivi lédús belseje tele van B, C és E vitaminnal; polifenolok, magnézium, kálium és réz is megtalálható benne. Mindezek csökkentik a véralvadást és fenntartják egészséges szívrendszerüket, elősegítve az immunrendszer erősítését.

  1. Fokhagyma

Tartalmaz: C-vitamint, B6-vitamint és mangánt.

Az étel-lista egyik legsokoldalúbbja. A fokhagyma ízesítéssel és szívélénkítéssel is szolgál. Olyannyira megfelel az immunrendszer erősítésére, hogy korábban a tengerészek mindannyian ették immunitásuk fenntartsa érdekében – hogy kivédjék a betegségeket. A fokhagyma csökkenti az enzimek hatását, melyek negatívan befolyásolják az ereket, s ezzel az artériákban felgyűlő plakkokat is megcélozza.

4.Mandula

Tartalmaz: E-vitamint, mangánt és magnéziumot.

Ez az étel a diófélék családjának legízletesebb tagja. Nemcsak távoltartja a kórokozókat és segíti az immunrendszer erősítését, de tanulmányok szerint olyan egészséges tápanyagokkal is rendelkezik, amelyek javítják a memóriát, az intelligenciát és csökkentik a diabétesz, valamint a szívbetegség esélyét. Egy marék mandula elfogyasztása segít mérsékelni a koleszterinszintet, s mivel sok növényi szterin van benne, megelőzi az ártalmas LDL (rossz) koleszterin felszívását, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

5.Lencse

Tartalmaz: vasat, mangánt, B6-vitamint.

A finom és sokoldalú hüvelyesek igen sokat tesznek az immunrendszer erősítéséért. Több káliumtartalmuk van, mint a banánnak, sok vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetbe. Olyan hüvelyesek fogyasztásával, mint a lencse, rengeteg fehérjéhez és energiához jutunk. A lencse csökkenti a vérnyomást és igen fontos az egészséges szív számára. Hozzájárul az általános egészség fenntartásához és segít elkerülni a betegségeket.

6.Alma

Tartalmaz: C-vitamint, magnéziumot, káliumot.

Ízét és színét tekintve is sok fajtája van, s a legtöbb ember szívesen fogyasztja. Ezt a fokozott antioxidáns-tartalmú ételt minden orvos ajánlja, amellett, hogy segít az immunrendszer erősítésében, a szív egészségéhez is hozzájárul.

fekete áfonya

7.Áfonya

Tartalmaz: C-vitamint, B6-vitamint, magnéziumot.

A szakemberek heti három adag áfonyát javasolnak a szív és az artériák egészségesen tartása érdekében. Mint sok más, tápanyagban és antioxidánsban gazdag étel, az áfonya is segít csökkenteni a szívbetegség esélyét, de egyes rákok távoltartásában is élen jár.

8.Fejes káposzta

Tartalmaz: B6-, C-, A-, D-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat.

Ez a zöld leveles zöldség nemcsak nagy mennyiségű C-vitaminnal lát el bennünket – az immunrendszer erősítésének kulcsszereplője. A C-vitamin segít egészségesen tartani az artériákat. A fejes káposzta igen alacsony kalóriás étel, amely a szív egészségéért is sokat tesz.

9.Brokkoli

Tartalmaz: C- és K-vitamint, káliumot, mangánt.

Ez az ízletes ételekhez remekül használható zöldség meghosszabíthatja az életet. Segít ellenőrzés alatt tartani a koleszterinszintet és hozzájárul az erek megfelelő működéséhez. Más, immunrendszer-erősítő ételekkel ellentétben a brokkoli azért is egyedi, mert kiváló gyulladáscsökkentő és megelőzheti a krónikus vércukor-problémákat.

csicseriborsó csíra

10.Csicseriborsó

Tartalmaz: B6-, C-, A-vitamint, kalciumot és vasat.

Azoknak, akik szeretik a hummuszt, nem kell bemutatni ezt a remek ételt. Káliummal, rosttal, B6- és C-vitaminnal egyaránt ellátja a szervezetet, s ezek mind segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, távoltartva a szívproblémákat. Kiváló krémek, de akár smoothie is készíthető belőle, ráadásul tökéletes immunrendszer-erősítő is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.