Aktuális

Orbán Viktor: Most zárni kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk

Bors

Létrehozva: 2021.03.05.

Csütörtökön bejelentették Magyarország két hétre szóló lezárását. A részletekről a miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt.

Forrás: MTI

A fokozodó harmadik hullám miatt ugrásszerűen nőtt a napi új fertőzöttek száma. A kormány szakértőkkel két napon keresztül ülésezett, hogy megvitassák a járványhelyzetet.

Csütörtökön Gulyás Gergely jelentette be a Kormányinfón, hogy milyen szigorítások várnak ránk március 8-tól. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában további tájékoztatást is adott.

Mint mondta, március 15-ig megvárják a Nemzeti Konzultáció eredményeit, majd az utána való héten ülnek össze megtárgyalni a fokozatos nyitást. A kormányfő a mostani zárás kapcsán idézte a járványi szakembereket:

Tragédia lesz, ha nem lépünk.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a harmadik hullám valószínűleg erősebb lesz a másodiknál. Ezért nem volt más választásuk, mint a szigorítás. Azt is megfontolták, hogy a bölcsődéket is bezárják, de ott még alacsony a fertőzöttség, így egyelőre azok nyitva maradhatnak.

A virágboltok hétfőn még nyitva lehetnek

Az élelmiszerboltok és a tavaszi kertészkedéshez szükséges boltok nyitva maradhatnak, de a műszaki áruházakat, éttermeket, kaszinókat és szállodákat be kell zárni. Nőnapon, hétfőn még nyitva maradhatnak a virágosok, de utána nekik is be kell zárniuk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A bértámogatást és adókedvezményt minden ágazatra kibővítik, akiket érint a járványhelyzet, és nemcsak a lezárás idejére, hanem egész márciusra. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra.

A keleti vakcinák jó ütemben érkeznek Magyarországra

A miniszterelnök elmondta, hogy az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz.

6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is – ismertette a kormányfő, de hozzátette: lesz elegendő ágy és lélegeztető is. A magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai vakcinának egyelőre semmilyen mellékhatása nem volt az ő esetében. A keleti vakcinák szállítása rendben és akadálytalanul zajlik. Az uniós vakcinák szállítása akadozik.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy jogász szemmel is megnézte, hogy milyen szerződéseket kötött az Európai Bizottság a gyógyszergyártókkal. Azt vette észre, hogy ezek a szerződések nem kikényszeríthetők.

Szakemberek is vitatják még az újra nyitás lehetőségét

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek sem látnak előre pontosan a vírus lefolyását illetően. Nagyon sokféle vélemény van a nyitás kapcsán.

„A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe. Hiszek abban, hogy két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – zárta szavait a kormányfő.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében