Aktuális

Olcsóbban vehet lakást, ha netes árverésen licitál rá

Bors

Létrehozva: 2018.12.18.

Dübörög az internetes aukcióspiac, pedig sokan azt sem tudják, mi fán terem. Egyesek lakásra, autóra, míg mások szemüvegekre, műszaki cikkekre vagy tévéjátékokra licitálnak.

Forrás: Thinkstock

Jóval ár alatt, akár 25-40 százalékkal olcsóbban vehetjük meg, ha szerencsénk van az árverésre bocsátott ingatlanokat és ingóságokat. A Ma­gyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) oldalán például ingatlanokon kívül üzletrészeket, kocsikat, különböző használati tárgyakat, festményeket, de akár műszaki cikkeket is vásárolhatunk, ha megnyerjük a licitet.

Regisztrálás pénzért

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus árverési oldalán még saját használatú utat is árulnak lakások, árterületek, szántók és tavak mellett. En­nek a két oldalnak az előnye, hogy regisztráció nélkül láthatjuk a közzétett információ­kat, viszont a re­gisztrációért minden aukciós oldalon fizetni kell. 

– A regisztrációs díj 5-10 ezer forinttól akár több tízezerig terjedhet attól függően, hogy mennyi időre vagy hány kerületre vonatkozóan akarunk adatokat lekérni. Ez az első lépés – mondta dr. Kovács Norbert ügyvéd. Az MBVK regisztrációja személyesen, bármely önálló bírósági végrehajtónál vagy törvényszéki végrehajtónál elvégezhető, ahol 6000 forintot kell fizetni a regisztráció véglegesítéséért.

Kell a 10 százalék 

Az Elektronikus Árverési Rendszer felhasználási tájékoztatója szerint az árverezést lefolytató végrehajtó csak akkor aktiválja a felhasználónevünket, ha a becsérték 10 százalékát a végrehajtónál letétbe helyezzük. 

– Bár maga az árverésen való részvétel nincs előzetes regisztrációhoz kötve, viszont előre be kell fizetni a kikiáltási ár 10 százalékát utalással, vagy a helyszínen készpénzben. Ha az árverés végén nem a miénk lesz például az ingatlan, a pénzt természetesen visszautalják –  mondta dr. Kovács Norbert ügyvéd. A pénz azonban nem elég, az árverésen való részvétel feltételeinek is meg kell felelnünk ahhoz, hogy licitálni tudjunk egy nekünk tetsző dologra.

Ha megvan a pénz és eleget tettünk a feltételeknek is, akkor véssük fel a naptárunkba az árverés időpontját. Minden eladásra kínált termék kikiáltási árról indul. Az a befutó, aki a legtöbbet adja érte, aki utolsóként mond árat. Ha már tettünk egy ajánlatot, azt nem vonhatjuk vissza, így ha nem akarunk valamit megvenni, akkor ne licitáljunk, mivel ha miénk az utolsó szó, akkor bizony fizetni kell. 

Bármi áron megéri?

Ha az aukció sikeres volt, akkor kicsivel több mint két hetünk van arra, hogy kifizessük az egész vételárat. Ha ez nem történik meg, akkor az előleget is elveszítjük. Magas vételárnál a végrehajtónál kérhetük fizetési haladékot. A különböző tárgyaknál még nem biztos, hogy falakba ütközünk, de az ingatlanoknál felléphetnek problémák, amelyek miatt várnunk kell az új otthonunkra. 

– Ha nem hajlandó kiköltözni a régi tulaj a lakásból, akkor nincs más út a frissen megvásárolt ingatlan jogos birtokbavételére, mint a polgári peres eljárás megindítása – figyelmeztetett dr. Kovács Norbert. – Ez egy hosszú procedúra lehet. A végrehajtási törvény szerint az árverésre hirdetett ingatlanok esetében mindig fel kell tüntetni, ha laknak benne. Ez némileg segíti az ingatlankeresőket, ha sürgős számukra a költözés – magyarázta a szakértő.

Nekünk bejött!

Olvasónk, K. Ildikó és férje online árverésen vásárolt otthont magának Pest mellett Biatorbágyon. A házaspár azt mondja, számolni kell buktatókkal.
– Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy így veszünk majd házat – kezdte lapunknak az asszony, aki a szomszédok miatt nem akarta megmutatni otthonát. – Zsákbamacska volt az ingatlan, mert mi nem nézhettük meg belülrôl, csak kívülről. Fogalmunk nem volt mit vállalunk, mi van a falakon belül, mennyi pénzt kell majd rákölteni. Sokan licitáltak rá így is. Belevágtunk, résen voltunk, megvettük így is, mert olyan elképesztő áron volt. Megérte, a felújításokkal együtt is, mert jó pár milliót spóroltunk – mondta el az asszony.

Tudta-e, hogy az ingatlan vagy jármű vásárlása után ugyanazokat az illetékeket kell befizetni, mintha magánszemélytől vásároltunk volna? Vagyis az átíratás és egyéb teendők minket terhelnek.

Ezeket vigye a regisztrációhoz: 

Személyigazolvány, lakcímkártya, adóazonosító, regisztrációs díj összege.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713989114
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Valami készül? Károly burkoltan üzent a rákbeteg Katalinnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27396_resized.jpg?avcount=1713989114
origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében