Nem hiszi el, mennyi minden történt május elsején!

Természetesen elsősorban a munka ünnepe miatt jelentős május 1 - ugyanakkor jó pár olyan esemény is köthető ehhez a naphoz, amit szintén meg kell említeni.
Természetesen elsősorban a munka ünnepe miatt jelentős május 1 - ugyanakkor jó pár olyan esemény is köthető ehhez a naphoz, amit szintén meg kell említeni.

1881-ben például ezen a napon kezdte meg a működését az első budapesti telefonközpont. Puskás Tivadar találmányánál egyébként az első telefonos kisasszony nevét is tudni lehet: Matkovics Júlia. Pár évvel később, 1896 május elsején nyitott meg a budapesti Vígszínház, azaz ma 121 éves. Jóval kerekebb évfordulót ünnepel a Magyar Televízió, ami hivatalosan pont hatvan éve, azaz 1957 május elsején kezdte meg működését.

Ezen a napon, 1786-ban - volt az ősbemutatója Mozart operájának, a Figaró házasságának, 1930-ban pedig ekkor nevezték el hivatalosan a Plútót. A névjavaslat egyébként egy akkor 11 éves oxfordi diákhoz, Venetia Burney-hez köthető. A kislány apjának mesélt a névötletről, aki továbbadta ezt egy csillagász ismerősének...

Ma ünnepli születésnapját Lórán Lenke (90), Tordy Géza (79), Törőcsik András (62) és Gregor Bernadett (45).

Mit ünnepeljek?

Ha Ön valamiért nem szeretné megünnepelni a munka ünnepét - azonban mégis ünnepelne, ajánlatunk május elsejére: Hawaiin ekkor ünneplik a lei, a nyakba akasztott virágfüzér napját. 1961 óta május 1 a Törvény Napja az Egyesült Államokban és Kanadában (e két helyen egyébként szeptemberben tartják a munka ünnepét.) Kazahsztánban május első napja a népek egységének napja, a franciáknál pedig 1561 óta a gyöngyvirág ünnepe. És ne feledjük: ez a májusfa állítás napja is!

(Nyitókép: Fortepan, 1985,)

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors