Megnyitjuk a spárgaszezont – mutatjuk hozzá a mennyei menüt

Megnyitjuk a spárgaszezont – mutatjuk hozzá a mennyei menüt

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 03. 13:00
Bors

Leves

Kerti spárgakrémleves

Hozzávalók (8 adag):
1 csomag fehér spárga
1 csomag zöld spárga
4 zsenge sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 csomag petrezselyemzöld
5-6 szem újkrumpli
2 közepes fej főzőhagyma
6 dkg vaj
3 dl tejföl
só, őrölt fehér bors

Elkészítés (40 perc): A vajat egy lábosban megolvasztjuk, és megpároljuk benne a felaprított hagymát. A zöldségeket szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk, és az üvegesedő hagymához adjuk, kivéve a petrezselyemzöldet és a spárgasípokat, amelyeket félreteszünk. A lábost lefedjük, takarékra állítjuk a lángot, és együtt pároljuk őket, míg mindegyik levet ereszt, majd felengedjük vízzel, hogy épp elfedje, megsózzuk és puhára főzzük. Akkor levesszük a tűzről, pépesítjük, ha szükséges, felengedjük egy kis vízzel, hogy ne püré legyen belőle, hozzákeverjük a tejfölt, beletesszük a spárgasípokat, és együtt főzzük még néhány percig. Tálalás előtt borsozzuk, és friss petrezselyemzölddel megszórva tesszük az asztalra.

Főétel

Spenótos batyu grillezett csirkemellel és salátával

Hozzávalók (12 darab):
50 dkg levelestészta (2 csomag)
50 dkg spenót
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 zsemle
6 tojás
2 dl tej
5 dkg vaj
1 tk só
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt szerecsendió

Elkészítés (60 perc): Négy tojást keményre főzünk, a kockára vágott zsemléket beáztatjuk a tejbe. A spenótot néhány percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és hűtés után durvára vágjuk. A vajat felolvasztjuk, megdinszteljük benne a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Ehhez keverjük hozzá az előkészített spenótot, megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, és langyosra hűtjük. A főtt tojásokat apróra vágjuk, a beáztatott zsemlét kinyomkodjuk. Egy tálban összedolgozzuk a spenóttal, és belekeverünk egy nyers tojást is. A leveles tésztából 12 egyforma méretű lapot vágunk (mindkét tésztalapot hatfelé kell elosztani), és megtöltjük őket a spenótos töltelékkel, majd batyukat hajtogatunk belőlük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, átkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kímélő megoldás

Grillezett spárga baconnel és tükörtojással

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg zöld spárga
20 dkg szeletelt bacon
4 tojás

Elkészítés (40 perc): A megmosott spárgákat egyenként beletekerjük a baconbe, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben a tojásokból tükörtojást sütünk, és együtt tálaljuk.

Desszert

Epres túrótorta sütés nélkül

Hozzávalók (12 szelet):
20 dkg zabpelyhes keksz
15 dkg vaj
5 dkg darált mogyoró
1 ek rum

A túrókrémhez:
50 dkg félzsíros tehéntúró
30 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1,5 dl tejszín
5 zselatinlap
2 ek eperlekvár
1 tk vaníliakivonat
10 dkg eper

Elkészítés (25 perc + hűtés): A kekszet és a mogyorót ledaráljuk, hozzáöntjük a rumot, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 23 centis kapcsos tortaforma aljába egy sütőpapírt helyezünk, belenyomkodjuk a kekszmasszát, és a hűtőbe tesszük egy órára. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Megmelegítjük a eperlekvárt egy evőkanál vízzel, majd a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. A túrót simára keverjük a mascarponéval és a porcukorral. Kevergetve hozzácsorgatjuk a még langyos, zselatinos keveréket. Az epret leturmixoljuk, a tejszínből kemény habot verünk. Először az epret keverjük a túróhoz, végül a tejszínhabot. A túrós eperkrémet az előkészített kekszalapra simítjuk, és további hat órára a hűtőbe tesszük, míg megszilárdul.

Diétás tipp

Eperturmix pisztáciás túrógombóccal

Hozzávalók (8 adag):
25 dkg félzsíros tehéntúró
2 dkg puffasztott amaránt
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
10 dkg sózatlan pisztácia
50 dkg eper

Elkészítés (30 perc): A tehéntúrót krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a porcukrot is, végül a puffasztott amarántot. 15 percig állni hagyjuk, hogy az amaránt megduzzadjon, és könnyen formázhatóvá váljon a massza. Akkor 3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle. A pisztáciát durvára vágjuk, és meghempergetjük benne a túrólabdákat. Az epret leturmixoljuk, és ezzel kínáljuk a túrógombócokat.

A nagymama receptfüzetéből

Marcipános epertorta

Hozzávalók (30 darab):
70 dkg friss, nagy szemű eper
15 dkg marcipán
7 dkg eperlekvár

A krémhez:
2 dl tej
1 dl tejszín
1 ek vaníliakivonat
7 dkg cukor
2 tojássárgája
5 dkg kukoricakeményítő
15 dkg vaj

A piskótához:
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
10 dkg liszt
3 tojásfehérje
4 tojássárgája

Elkészítés (90 perc + hűtés): A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként, keverés közben adjuk hozzá a lisztet, végül lassan belecsorgatjuk az olvasztott vajat. A tojásfehérjéből egy csipet sóval laza, fényes habot verünk, és hozzákeverjük a tésztához. Kivajazott, 23 centi átmérőjű tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük, majd rácson kihűtjük és félbevágjuk. Közben elkészítjük a krémet: a tejet és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a vanília­kivonatot. A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a keményítőt. Lassan összekeverjük a tej-tejszín keverékkel, és vízgőz fölött, folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle. A krémet kihűtjük, akkor keverjük hozzá a vajat is. A félbevágott tészta mindkét belső felét megkenjük lekvárral. Az aljára teszünk egy réteg krémet, ebbe állítjuk bele az egész eperszemeket. Érdemes visszatenni a csatos tortaformába, hogy szép legyen. Az oldalára kerülő eperszemeket vágjuk félbe, mert szebben mutat a torta oldalán.Ha belerendeztük az epreket a krémbe, töltsük fel krémmel úgy, hogy befedjük a gyümölcsöt. Fedjük be a tészta másik felével, és kenjük meg a tetejét is lekvárral. Nyújtsuk ki a marcipánt kör alakúra, és helyezzük a torta tetejére. Tegyük legalább 6 órára a hűtőbe. Tálalás előtt halmozzunk negyedekre vágott eperszemeket a tetejére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.