Google Duplex: Helyettünk hívja a fodrászt a mesterséges asszisztens

Hús-vér emberként bonyolít le telefonálást a Google asszisztense, a Google Duplex. A cég bemutatta, mit tud a mesterséges intelligencia.

Hús-vér emberként bonyolít le telefonálást a Google asszisztense, a Google Duplex. A cég bemutatta, mit tud a mesterséges intelligencia.

A Google virtuális asszisztense felhívott egy fodrászszalont, hogy időpontot foglaljon hajvágásra. A vonal egyik végén tehát a mesterséges intelligencia, a másik végén a szalon egyik dolgozója volt.

– A Google asszisztens a beszélgetés minden részletét és árnyalatát érti. Úgy működik, hogy az ember beírja a Google-ba, hogy mit szeretne elintézni, az asszisztens pedig később magától elvégzi a feladatot, legyen az egy asztalfoglalás egy étteremben, vagy bejelentkezés a fodrászhoz – magyarázta a közönségnek Sunfar Pichai, az óriáscég vezérigazgatója.

Olvas a fejünkben

A gmail levelezőrendszer is kap a jövőben mesterséges intelligenciával ellátott funkciót. Szinte a gondolatainkban olvas majd, hiszen megpróbálja befejezni a mondatokat. Ezen kívül ajánlásokat is ír majd a levélírónak.

Ha kell, akkor a fodrászszalont is felhívja a számítógépes alkalmazás. A bejelentkezéseket rögzítő alkalmazott (képünkön) rá sem fog jönni, hogy nem élő emberrel beszél © Thinkstock

Színezd újra!

Kétségtelen, hogy a Google asszisztens számít a legnagyobb szenzációnak a fejlesztések közül, de van még bőven újdonság. A Google Photos alkalmazás képes lesz például a régi, megfakult képeket kiszínezni. Ehhez csak le kell fényképezni telefonnal a nagyanyáink korában készült fotót, amit a rendszer aztán analizál, majd feltölti színekkel, mintha csak ma készült volna.

A beszélgetés

Fodrász: Pontosan hány órakor jönne?

Google asszisztens: Délben.

Fodrász: Akkor nincs szabad időpont. A legközelebbi szabad időpont 13.15.

Google asszisztens: Van szabad időpont délelőtt 10 és dél között?

Így néz ki a Google asszisztens mobilalkalmazás, amikor feladatot adunk ki neki. „Szia, miben segíthetek?” – kérdezi kis gazdájától © AFP

Fodrász: Attól függ, mit szeretne.

Google asszisztens: Csak egy sima hajvágást.

Fodrász: Rendben, legyen 10 óra.

(Az asszisztens nem csak megérti, de a beszélgetésben beálló fordulatokat is képes értelmezni. A rendszert jelenleg tesztelik, nyáron néhány embernek viszont már lesz lehetősége élesben kipróbálni.)

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors