Felveszi a harcot a D-vitamin a koronavírussal

Nyáron a napnak hála feltöltődik a szervezetünk D-vitaminnal, ám most itt az idő, hogy elkezdje tudatosan keresni ezt a vitamint, mert nagyon fontos a koronavírus elleni harcban.
Nyáron a napnak hála feltöltődik a szervezetünk D-vitaminnal, ám most itt az idő, hogy elkezdje tudatosan keresni ezt a vitamint, mert nagyon fontos a koronavírus elleni harcban.

Nem sokan tudják, de a D-vitamin felveszi a harcot a betegségekkel szemben, ráadásul még a csontjain­kat is védi. Nyáron bőven elég, ha kifekszünk napozni, ám így ősszel már élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők formájában kell gondoskodnunk erről a vitaminról.

© Shutterstock

És nemcsak azért, mert nyakunkon az influenzaszezon, hanem a koronavírus elleni harcban is a segítségünkre lehet.

– A meghűlés, az influenza és más enyhébb, vírusok által is okozott felsőlégúti betegségek ősszel-télen gyakrabban fordulnak elő, amiben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin-szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol – mondta el korábban a Borsnak a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója, dr. Masszi Tamás.

5 vészjel, hogy hiányban szenved

A D-vitamin-hiány felelős bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, egyes ráktípusok megjelenéséért, de akadnak, akik az allergiát is a számlájára írják. Egyes kutatók szerint akár három évvel is meghosszabbíthatja az életünket, ha megfelelő mennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. Lássuk a hiányállapot tü­neteit!

1. Hangulathullámok Sokan legyintenek erre egyet, pedig akár depresszióhoz is vezethet.

2. Fáradtság, gyengeség Ha feltűnően fáradt, ingerlékeny, akkor előfordulhat, hogy D-vitamin-hiányban szenved.

3. Túlzott izzadás Ha nem végez fizikai munkát, mégis izzad, verejtékezik, amikor nem szokott.

4. Gyenge csontok Törékenyebbé válnak.

5. Gyakori influenza Hiánya hajlamosít a légzőszervi megbetegedésekre, ha ki sem tud kászálódni a náthából, és már megy is át a megfázásba vagy az influenzába.

Vagyis azért is figyeljen a D-vitamin-szintjére, mert immunerősítő hatású lehet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors