A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják. Tavasszal gyűjthető. Egy-egy tőről csak a levelek egy részét szedje le, hogy a következő években is legyen medvehagyma- utánpótlás.A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut csökkentésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Rendszeres fogyasztása tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány-pótlására is kiváló, igazi C-vitamin-bomba, A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Vér-, gyomor- és béltisztító hatású. Étvágyfokozó, emésztést serkentő, puffadásgátló. Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Külsőleg: borogatásként, lemosásként jótékony hatású gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek óvatosan használják, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő!
Fogyasztása: a vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Készíthet belőle pesztót, teheti vajas kenyérre, salátákhoz, levesekbe, tésztaételhez, pogácsára, sajt- és túrókrémbe.
Jó tudni: levele hasonlít erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! Azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöli, az illata erősen fokhagymás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.