Éneklő szobrot kaphat magyar rajongóitól Freddie Mercury

Budapestre, a Duna-partra álmodta meg Mercury szobrát egy magyar rajongókból álló csoport. 

Budapestre, a Duna-partra álmodta meg Mercury szobrát egy magyar rajongókból álló csoport. 

Magyarországon adott először koncertet a legendás Queen együttes a szocialista országok közül még 1986-ban. A zenekar lemondott a nekik akkor már bőven kijáró sztárgázsiról. Miután megtudták, hogy hazánkban akkoriban mennyi volt egy átlagember keresete, a ma­gyar pénztárcákhoz igazították a jegyárakat. Ez a gesztus már önmagában elegendő volt ahhoz, hogy a magyar nép szívében különleges helyet foglaljon el a brit együttes – így gondolja Gyarmati Arnold építési vállalkozó is, aki egész életében rajongott a csapat frontemberéért, Freddie Mercuryért.

Mercury és rajongója, az ötletgazda, Arnold © YouTube

– Nem kérdés, hogy ő minden idők legjobb énekese. Bár már huszonnyolc éve halott, sehol sem feledik. Gyerekkoromban az ő posztereivel díszítettem a szobámat, és igyekeztem begyűjteni minden róla szóló, itthon megjelent cikket. Felnőtt fejjel is jelentős szerepet tölt be az életemben: rendszeresen szervezek olyan tehetségkutató versenyeket, amelyeken az ő dalai csendülnek fel – magyarázta Arnold, és elárulta, már több önkormányzattal felvette a kapcsolatot a szobor lehetséges helyérôl, ezért bátran kijelentheti: elvi támogatást már kapott komoly helyekről.

A szobor mellett hangszóró sugározná a népdalt Freddie eredeti elődásában © Pintér Péter

– Amikor a Queen ná­lunk járt, több napot Budapesten töltött. Bécsből érkezett hajóval, ezért is gondoltunk arra, hogy a legméltóbb hely talán a Dunakorzó lenne. Az énekes egyébként Szentendrén is járt, ahol felkeresett egy ré­giségboltot, de megtekintette a Halászbástyát és a Hungaroringet is. Már elkészült a szobor koncepciója: mint köztudott, Freddie egy igen megható gesztust tett nemzetünknek, a kezéről olvasva megtanulta az egyik legismertebb népdalunkat, a Tavaszi szél vizet áraszt címűt, hogy azt aztán a jelen levő ezrekkel együtt énekelje el. Nem lehet kérdés, hogy a bronzból készítendő alkotásnak ezt a jelenetet kell ábrázolnia – szögezte le Gyarmati.

A vállalkozó bízik abban, hogy a szponzorok és az alkotás helyszínét végül biztosító önkormányzat támogatásával az el­képzelése hamarosan megvalósulhat.