Elmondja a szakértő, mi a jó kávé ismérve

Elmondja a szakértő, mi a jó kávé ismérve

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 07. 10:00
Többet árt, mint használ a rossz minőségű kávé, a jó azonban pozitív élettani hatásokkal bír. Ezt állapították meg a kutatások. Ezzel Török Ádám barista is egyetért.
Kóré Károly

Hogyan készül a jó kávé?

A legfontosabb a megfelelő minőségű alapanyag, és az, hogy azt honnan szerezték be. Amennyiben egy tömeggyártott termékről beszélünk, tudni kell, hogy nem érdemes túl jó minőséget várni tőle. A pörköléssel a kávéban levő ízjegyeket jól el lehet fedni. Általában a silányabb kávét szokták szándékosan nagyon sötétre pörkölni, amitől egy egységesen keserű ízt kap. A jó minőségű kávét érdemesebb világosabbra pörkölni.

Egy átlagember nem nagyon tud beszerezni pörköletlen kávét.

Ez igaz, viszont azt a csomagoláson meg tudja nézni, hogy a kávé honnan származik. A bolti polcokon lelhető kávékra általában annyit írnak, hogy 100% arabica, ami teljesen lekövethetetlen, mert ebből nem derül ki a termőterület. Ha azt is feltüntetik, hogy Etiópia melyik régiójából származik a zöldkávé, az már megfelelő információ.

Hol termesztik a legjobb kávékat?

Jelenleg Panamában, Bolíviában és Kolumbiában. Innen származnak a világ legdrágábbjai. A legértékesebb cserjetípusok a panamai Geisha, illetve a kolumbiai Sidra.

Mennyivel készít jobb kávét egy gép, mint a nagymamáink kotyogója?

Nem feltétlenül jobbat, inkább más jellegűt főz. Alapvetően az számít, hogy milyen vizet használunk. Amikor kávét készítünk, a csészénkbe kerülő folyadékban 10-12 százaléknyi lesz az oldott ásványianyag-tartalma. Ebből következik, hogy az ital 90 százaléka a víz. Ha rossz csapvizet használunk, azzal megpecsételjük a végtermék sorsát. Sosem nyerünk olyan jó minőséget, mintha az italt szűrt vízből készítenénk. A vízszűrő kancsókkal szűrt víz már kiválóan alkalmas a kávéfőzésre.

Mi a helyzet a palackos ásványvizekkel?

Minél alacsonyabb az ásványianyag-tartalmuk, annál megfelelőbbek a kávéfőzéshez. Ha egy olyan terméket próbálunk használni, amelynek például az ásványianyag-tartalma 610 mg/liter, tudhatjuk, hogy már telített a szerkezete, ezért nem tudjuk kávéval továbbtelíteni. Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan anyagot nem tudunk kioldani a kávéból, amit egyébként ki tudnánk. Ha egy másik vizet nézünk, aminek ugyanez az értéke csupán 80, tudhatjuk, hogy lényegesen jobb eredményt is érünk el.

Két fő csapásirány létezik: a robusta és az arabica. A robusta kávé olyan csersavakat tartalmaz, melyek hosszú távon a gyomrot irritálják, és gyomorrontást okozhatnak. Ez egy tömegtermelt, olcsó kávé. A jó minőségű vízből főzött arabica kávé viszont pozitív élettani hatással bír. A vízhajtó hatásnak köszönhetően tisztítja a vesét, kevésbé alakul ki prosztatadaganat, illetve kisebb lesz a vesekő kialakulásának kockázata. A vérfalak mozgatásából kifolyólag kisebb valószínűséggel alakul ki érelmeszesedés.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.