Aktuális

Megszakad a szív: Apja nyomdokaiba lépett volna a tragikusan elhunyt tarpai háziorvos fia

Bors

Létrehozva: 2021.07.01.

Felfoghatatlan veszteségnek tartják a tarpaiak szeretett orvosuk és családjának elvesztését. A Metropolnak nyilatkozók elmondták: sokan családtagként tekintettek „a dokira”, akinek nagyobbik, hétéves fia is apja nyomdokaiba szeretett volna lépni.

Forrás: Metropol

Mécsesek és virágok borítják a Tarpai Egészségház előtti teret. A feketébe öltözött gyászolók döbbent csendben emlékeznek a négytagú családra, akik a hét elején budapesti lakásukban, a VI. kerületi Jókai utcában haltak meg szén-monoxid mérgezésben. Az édesapa, Q. M. a tragédia napjáig Tarpán is dolgozott háziorvosként és belgyógyászként. A család három éve költözött fel Budapestre a gyerekek iskoláztatása miatt, de a Q. M. továbbra sem hagyta cserben a falut, és rendületlenül ingázott a főváros és a 300 kilométerre levő település között.

Sokan családtagként gyászolják az orvosukat

Kedden este nyolckor a Tarpai Egészségháznál több százan gyűltek össze. A falura mély gyász borult, az egész települést megrázták a történtek. Döbbent csendben, többen könnyek között búcsúztak a falu szeretett orvosától.

Felfoghatatlan ami történt. Ő több volt, mint egy átlagos háziorvos. Ő volt a „mi dokink”. Úgy viszonyult a páciensekhez, mintha családtag lett volna

– mondta a Metropolnak az egyik gyászoló.

„Egy jó barátot veszítettünk el”

Mindenki számos kedves emléket őriz a település háziorvosáról, aki még éjjel is első szóra felöltözött, és indult segíteni.

Mindig lehetett rá számítani. Volt hogy éjfél körül hívtam fel, mert nagyon rosszul voltam, ő pedig nem csak, hogy felvette a telefont, de azonnal elindult hozzám, hogy segítsen – mondta zokogva az egyik helyi hölgy. – Óriási veszteség ez mindnyájunknak. Nem csak a háziorvosunkat, hanem egy jó embert, egy jó barátot is elvesztettünk.

A nagyobbik fiú orvos szeretett volna lenni

A család nem tudott elszakadni a községtől azután sem, hogy Budapestre költöztek. Nem csak az édesapa, hanem a mama és a gyerekek is gyakran látogattak vissza a határ menti településre.

Az elköltözésük után is visszajártak. Nyaranta hosszú időket töltött itt a család. Ha jól tudom, ezen a hétvégén is jöttek volna. A két fiú is imádott itt lenni, gyönyörű és okos gyerekek voltak, akik tele voltak tervekkel. Úgy tudom, a nagyobbik orvos akart lenni, akárcsak csak az édesapja

– mondta a lapnak az egyik neve elhallgatását kérő idős asszony.

Bár még tart a vizsgálat, hogy pontosan mi is okozhatta a tragédiát, nem zárható ki, hogy a kazán szivárgott a lakásban. A nagy meleg miatt valószínűleg minden nyílászárót bezártak a lakásban, hogy a klímaberendezés jól hűtsön, így a meghibásodott kazánból kiszökő gáz nem tudott kijutni a lakásból.

Nyáron a „hődugó” is gyilkolhat

Annak ellenére, hogy a legtöbb szén-monoxid-riasztást a fűtési szezonban kapják a katasztrófavédők, évről évre növekszik a nyári esetek száma is. A nagy hőségben ugyanis megemelkedhet a lakásban a veszélyes, színtelen-szagtalan gáz szintje. Ez akkor fordul elő, ha a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. Ilyenkor úgynevezett hődugó alakul ki, és az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, ahol másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-riasztót működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

Pár ezer forinton múlhat az életünk

Már 5-6 ezer forintért kapunk olyan a hatóság által ellenőrzött szén-monoxid érzékelőt, amely bizonyos értéknél sípoló hanggal riasztja a lakásban lévőket. Ezen kívül fontos, hogy a fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztessük, illetve berendezések számára biztosítsuk a levegő-utánpótlást. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt is be kell szereltetni az ablakba.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191040_auto_resized.jpg
origo.hu

Tüntetés Debrecenben: Anyák napján tüntetget Magyar Péter - itt vannak a részletek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27806_resized.jpg?avcount=1714977611
origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189714_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elpusztul a világegyetemünk, a Nagy reccs lehet mindennek a vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192312_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Száz százalékos eredmény ellenjelölt nélkül – csak nem ez Joe Biden nagy terve?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27803_resized.jpg?avcount=1714977611
origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190701_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Volt, aki kétségbe vonta? Bombázó édesanya lett az egykori tinisztárból

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat