Ceruzaelemmel kell mennie a betegnek a János kórházba

Ceruzaelemeket kell vinnie a betegeknek a Szent János Kórház belgyógyászatára bizonyos vizsgálatokhoz. A Bors is vitt magával.
Ceruzaelemeket kell vinnie a betegeknek a Szent János Kórház belgyógyászatára bizonyos vizsgálatokhoz. A Bors is vitt magával.

Megdöbbentő fotó kering az interneten a fővárosi Szent János Kórházból. Egy A4-es méretű papíron az áll, a kezelésre járó betegek szíveskedjenek magukkal hozni négy darab AA méretű ceruzaelemet vérnyomás-monitorozáshoz, a 24 órás EKG-hez (Holter-vizsgálat) pedig egy darab AAA elemet. A kérés egy héttel ezelőtt került ki, az alján látható a Szent János Kórház belgyógyászati osztályának pecsétje.

A Bors az intézményben igyekezett utánajárni a kép eredetiségének. A felirat azóta eltűnt a folyosókról, ám valóban kikerült december 12-én. Ezt erősítette meg a Borsnak a belgyógyászat egyik nővére.

– Erre kértük a betegeinket, mert a 24 órás vizsgálatokhoz szükségesek a jó elemek. A kórház sajnos nem tud adni. Gyakran az elemek minősége is rossz, jobb, ha a páciensek maguk hoznak – mondta a nővér. Az elemeket a vizsgálatok végén minden esetben vissza is adják. – Ez az ország bármelyik kórházában előfordulhat – tette hozzá a nővér.

A Bors munkatársa elemeket is szeretett volna átadni. Bár elismerték: minden egyes elemnek nagyon örülnének, felajánlásunkat csak a Szív Adj A Szívnek Alapítványon keresztül fogadhatják el.

– Elég végigmenni a folyosókon, és kiderül, mi mindenben szenved hiányt a kórház – fakadt ki a Borsnak az egyik beteg. A kezelésekre járó Mária a vécépapírhiányra, a mosdók állapotára, terjengő szagokra panaszkodott.

– Minden nővér erején felül teljesít. De hamar elfogy a türelmük, ami érthető, hiszen kevesen vannak. Nálunk harminckét betegre jut két nővér! – mondta a kórház egyik idős férfibetege.

© © Bors / Fórika Attila

– Az elem a legkevesebb. A betegeket szinte naponta kérik, hozzanak pelenkát, ellátást magukkal. Hol van tea, hol nincs, egy kis darab zsömlével kellene beérniük a betegeknek, ha a rokonoktól nem kapnának többet – mesélte egy korábban a kórházban dolgozó, névtelenséget kérő másik nővér. – Nem csak az orvosok, a nővérek is folyamatosan hagyják el a pályát. A 70-80 ezer forintos fizetések nem marasztalják őket, amúgy is egyre túlterheltebbek.

A Bors munkatársa az intézményben találkozott dr. Nagy Péter orvosigazgatóval is, ám ő időhiányra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. A sajtóosztályhoz irányított, ám eddig nem érkezett válasz kérdéseinkre. (Jegyzetünk itt.)

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors