Amatőr pornóvideót is forgattak a rekorder pécsi tévétoronyban

45 éves lett ezen a tavaszon az ország legmagasabb épülete, a pécsi tévétorony. Tudta, hogy legendás magyar sorozat epizódja is játszódott a Misinán?
45 éves lett ezen a tavaszon az ország legmagasabb épülete, a pécsi tévétorony. Tudta, hogy legendás magyar sorozat epizódja is játszódott a Misinán?

„Legjobb, ha reggel érkezik, és estig le sem jön” – tanácsolják a pécsi tévétorony üzemeltetői a látogatóknak. Aki körbenézett már az ország legjobb adottságú kilátójából, ami a Mecsek hegység Misina nevű, 535 méteres csúcsán áll, talán nem lepődik meg a javaslaton. A tévétoronyból tiszta időben akár száz kilométerre, Badacsonyig is ellátni. Az adótorony és kilátó rekorder: 197 méterével Magyarország legmagasabb épülete.

© MTI

Ezért rekorder

Miért a pécsi tévétorony hazánk legmagasabb épülete? Azért, mert a 314 méteres lakihegyi rádióadó, a 304 méteres solti adótorony vagy a Tiszai Erőmű 250 méteres kéménye Tiszaújvárosban „csak” építmény, nem épület, azaz nem alkalmasak emberi tartózkodásra. Ahogy vannak lepkék és pillangók, úgy vannak építmények és épületek, utóbbiak közt pedig a pécsi torony a legmagasabb – magyarázzák a nevezetesség honlapján.

A Misinán eredetileg az 1908-ban épült, 24,6 méter magas Kiss József-kilátó állt. Mellette volt kezdetben egy 70 méter magas, acélszerkezetű adó, az első vidéki pont az országban, ahonnan a Magyar Televízió 1-es programját sugározták.

A torony építése az 1960-as évek közepén kezdődött. Több mint egy évig tartott, amíg robbantással sikerült kimélyíteni a 20 méter átmérőjű és 12 méter mély alapgödröt a sziklában. Az építéshez 4800 köbméter betont és 600 tonna betonacélt használtak fel.

1969 tavaszán már állt a csúszózsaluzással készített betontorony. Ezt követte az előregyártott lépcsőtartók elemeinek behelyezése. 1969. október 22-én lebillent a legfelső lépcsőtartó elem, és alig telt el egy hónap a helyreállítási munkák után, újabb elem csúszott le, ezért 1970 tavaszáig szünetelt az építkezés.

© Fortepan

Az 1973-as megnyitó után alig három hónappal már a százezredik látogatót fogadták a toronyban. Madarász László és felesége a pécsi ipari vásárra jött az ország túlsó sarkából.

1995-ben egy antennacsere révén hat méterrel magasabb lett a torony, így érte el a 197 métert.

Az 1990-es években egy amatőr pornófilmmel tették botrányhelyszínné a tévétornyot, a videót az internetre is felrakták. A jeleneteket a létesítmény parkolójában és felvonójában vették fel, a háttérben turisták is látszódtak. (Képünk illusztráció.)

© Thinkstock

Az emlékezetes tévésorozat, a Kisváros 122. epizódjának több jelenete is a tévétoronyban játszódik. A történet szerint a presszóban egy táskának, a parkolóban pedig egy csempészárut rejtő kocsinak kell gazdát cserélnie. A tás­ka a pénzzel rendben van, az autó azonban eltűnik. Pedig Hunyadi főtörzsőrmester (Usztics Mátyás) jól informált: a határon már felkészülten várják a szállítmányt, de hiába. Informátora pedig holtan fekszik a Misina erdejében.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors