A valódi Észak-Korea: Válogatott kínzásokról, verésekről és szexuális erőszakról mesélnek az előzetesből szabadultak

Hátborzongató kínzásokról és az állatinál is szörnyebb bánásmódról számolt be az a 15 ember, akit előzetes letartóztatásba helyeztek Észak-Koreában, de aztán elengedték őket. 

Hátborzongató kínzásokról és az állatinál is szörnyebb bánásmódról számolt be az a 15 ember, akit előzetes letartóztatásba helyeztek Észak-Koreában, de aztán elengedték őket. 

A 15 szerencsésen kiszabadult emberrel az amerikai székhelyű Human Rights Watchnak sikerült interjúkat készítenie. A fogvatartottak elmondása alapján még az állatoknak is jobb soruk volt, mint nekik, az még csak ugyanis a kezdet volt, hogy mocskos, apró cellákban tartották és éheztették őket, de emellett válogatott és kegyetlen módon verték, kínozták és erőszakolták őket, már a letartóztatás korai szakaszában is.

- Bár hivatalosan tilos a bántalmazás, de vallomásokra van szükségük, főleg a "nyomozás" korai szakaszában, ezért is verik és kínozzák őket - magyarázta a The Guardinnak a HRW ázsiai igazgatója.

Márpedig a vallomások kicsikarása érdekében, úgy tűnik, mindent megtettek az őrök: a fogvatartottak beszámolói szerint például minden nap közel 16 órán át kénytelenek voltak nyugodtan ülni, vagy éppen a cellájuk padlóján térdelni. Már a legkisebb mozdulat is kegyetlen büntetéshez vezetett: aki megmoccant, brutálisan megverték pusztakézzel, botokkal vagy bőrövvel, vagy arra kényszerítették őket, hogy ezerszer körbefussák az udvart.
Ha valaki elmozdult, az őrök mindenkit arra kényszerítettek a cellában, hogy dugjuk ki a kezünket a rácson, amire ők csizmával rátapostak - mesélt a borzalmakról az egyik fogvatartott, Park Ji-cheol. Egy másikuk, Yoon Young-cheol elmondta, hogy ahhoz sem kellett különösebb ok, hogy az embert bevigyék, és később sem siettek közölni a gyanút, hogy miért is tartják fogva.

- 30 percig csak ütöttek és rúgtak, ahol értek - mesélte. Hozzátette, hogy csak a hosszú verések után árulták el, hogy kémkedéssel gyanúsítják, és bár azzal sosem vádolták meg, végül 5 évet töltött "előzetesben", egy kényszermunkatáborban.

Az volt a céljuk, hogy úgy érezzük magunkat, mint az állatok, és végül tényleg annak éreztük magunkat - mondta.

Kim Sun-youngot, az ötvenes éveiben járó asszonyt többször is megerőszakolták, kihallgatása előtt, közben és után is.

A sokkoló hallottakról a HRW részletes jelentést írt, melyben egyrészt felszólítja az országot, hogy ismerje el az emberi jogok megsértését, fejezze be a kínzást és az emberetelen bánásmódot, másrészt Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és az ENSZ összes tagállamát is arra sürgeti, hogy nyomásgyakorlással ösztönözzék Észak-Koreát a változásra.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors