Aktuális

A főzéstől függ, hogy krémes vagy roppanós lesz rizs

H. R.

Létrehozva: 2020.02.24.

Pergős, ragacsos, olajon pirítva, vagy megmosva? Mégis hogyan lehet jó rizst készíteni?

A rizs, bármelyik fajtáról is legyen szó nagyon jó fehérje és szénhidrátforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Bár egy hétköznapi és egyszerű köret, vagy teljes értékű étel is készíthető belőle, azért az elkészítése mégsem olyan egyszerű. Ahány féle, annyi elkészítési módja van, és már egyre több fajta kapható a boltokban. Mindegyikből más étel lesz igazán finom.

„A” és „B” rizs

A boltban kapható legolcsóbb két rizstípus az „A” és „B” típusú. Ezeknél a termékeknél nem a rizs fajtája jelent különbséget, hanem a törött szemek aránya és az idegen anyag mennyisége.

A szabályozások szerint az „A” minőségűben 0,2 százalék lehet az idegen anyag és 10 százalék a rizsszem- törmelék aránya, míg a „B”-ben 0,3 százalék idegen anyag, és 20 százalék törmelék is előfordulhat. A több törmelék miatt nagyobb mennyiségű keményítő rejtőzik a szemek között, amitől jobban összetapadnak a szemek a főzés során.

„A” minőségű rizs 1 kg: 370 forint

„B” minőségű rizs 1 kg: 360 forint

Basmati rizs

A rizsek királynőjének tartják. Illatos, vékony, hosszú szemű. Indiából származik. A sok utazás miatt drágább is, mint a hazaiak.

Azonban gyorsan elkészül, forrástól számítva 6–8 percen belül kész is. Alapból pergős, nem csomósodik össze. Csodás az íze és az állaga is, nagyszerű köret.

Basmati rizs 1 kg: 1400 forint

Jázmin rizs

Illatos, hosszú szemű és könnyen elkészíthető. Itthon is elég elterjedt és már az ára is barátibb, mint pár évvel ezelőtt. Pergős fajta, de nem szabad túlfőzni. Ragacsosabb ételeket, mint a rizottó, vagy tejberizs ne készítsen belőle, kár lenne érte.

Viszont kiváló ázsiai ételekhez, akárcsak a basmati. Tápanyagtartalmában sem marad el társaitól.

Jázmin rizs 1 kg: 1000 forint

Barna rizs

Valójában egy nem teljesen megtisztított fehér rizs. A gyártás során a szemekről eltávolítják a külső héjukat, de a belsőt, ami a rizs korpája és a csírát rajta hagyják.

Ettől barnás az árnyalata, kissé más az íze, és rengeteg plusztápanyag marad benne. Nem utolsósorban pedig magasabb a rosttartalma.

Sokan azért nem szeretik a barna rizst, mert úgy próbálják meg elkészíteni, mint a fehér fajtákat és kemény marad, vagy teljesen szétfő – mondta a Borsnak Kovács Judit dietetikus. – Én azt szoktam javasolni, hogy úgy készítsük, mintha tésztát főznénk. Forrásban lévő vízbe szórjuk és főzzük. Körülbelül 30 perc múlva nézzük meg, hogy átfőtt-e már. Ez is olyan, mint a tésztánál, meg kell nézni, hogy fehér-e még a közepe. Ha már nem, akkor kész. Maximum 40 perc alatt általában elkészül. Ezt követően szűrjük le, öntsük le róla a felesleges vizet.

Barna rizs 1 kg: 600 forint

Cukorbetegeknek a barna ajánlott

A cukorbetegségben szenvedőknek folyamatosan oda kell figyelniük, mit és mennyit esznek. Szerencsére a rizsről nekik se kell lemondaniuk, bármelyiket fogyaszthatják mértékkel, de van, amelyik egy kicsit jobb számukra mint a többi. – A rizsek elsősorban közepesen gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak. A cukorbetegek fogyaszthatnak bármilyen fajtájú rizst, de számolniuk kell az ezzel bevitt szénhidrátot – magyarázta a dietetikus. – Számukra a barna rizs egy jó választás lehet, mert a rosttartalma miatt lassítja a szénhidrátok felszívódását. Kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Sok zöldség fogyasztásával is ez a hatás érhető el.

Rizottórizs

Az előzőekkel ellentétben a rizottórizs esetében pont az a lényeg, hogy krémes legyen, ezért másképp is kell elkészíteni. Párolás helyett magasabb hőfokon, főzni kell.

– Rizottót csak erre való rizsből érdemes készíteni, például arabio rizsből. Először a zsiradékon pirítsuk le a hagymát, majd a rizst is. Ízlés szerint ezek után lehet beleönteni egy kevés fehérbort, de elhagyható. Utána öntünk rá alaplevet épp annyit, hogy ellepje. Ezt ismételgessük kétszer, háromszor, míg krémes nem lesz. Kóstolgassuk, mert a közepének még keménynek, úgynevezett al dentének kell maradnia – mondta Hampuk Zsolt séf.

Sushi rizs

Ez az egyetlen, amihez tilos zsiradékot, olajat adni. Ezt a típusú rizst főzés előtt át kell mosni, akár többször is, míg már teljesen tiszta víz folyik át rajta.

Zsiradék nélkül kell főzni egy kevés rizsecettel.

Így lesz pergős

– Minden rizsnél más főzési metódust kell használni, de általánosságban elmondható, hogy a rizs súlyához képest másfélszeres vízmennyiséget kell használni és 3–5 százalék zsiradékot – kezdte a Borsnak Hampuk Zsolt séf. – A zsiradékon megfuttatjuk a szemeket, míg fehérkéssé nem válnak. Kevergessük, hogy a zsiradék mindenhol jól átjárja, ez fogja felfogni a szemek közt lévő felesleges keményítőt. Utána öntsük fel a vízzel és fedő alatt lassú lángon főzzük. A háziasszonyok leginkább olajat szoktak használni. Tehát 100 gramm rizs elkészítéséhez hevítsünk fel 3 gramm, körülbelül egy evőkanál olajat, öntsük rá a rizst, majd 1,5 dl vízzel főzzük, pároljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714011612
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714011612
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160487_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714011612
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151439_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159138_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Azok a lábak: durván felvágott ruhában ragyog Stana Alexandra

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében