A 12 ellenőrzött vendéglátóhely közül egyik sem úszta meg, mind ellen eljárás indult. A szakemberek megdöbbentő részletekről számoltak be: sérült padló- és falburkolatok, zsíros, koszos szellőzőrendszerek, nyomonkövethetetlen alapanyagok, és olyan helyeken mosogatott vendégtálcák, ahol az ételek előkészítése is folyt!
A Pólus Center ételudvara különösen aggasztó képet festett: mivel nem volt központi tálcamosó, a használt tálcákat a konyhákban és az előkészítőkben sikálták. A közös háttérhelyiségeken osztozó egységekben nemcsak a takarítás, de a rágcsálók távoltartása is komoly kihívást jelentett.
A raktárak túlzsúfoltak voltak a házhozszállítás miatt felhalmozott áruval, az elkülönítés pedig sok helyen hiányzott: nyers hús a készétel mellett, különböző higiéniai szintű munkafolyamatok egymásba csúszva.
Az ételek állapota is megdöbbentő: 14 tétel lejárt minőségmegőrzésű, 16 lejárt fogyaszthatóságú, 21 jelöletlen és nyomonkövethetetlen, egy pedig szabálytalanul volt lefagyasztva.
Sok helyen csak sablonos, a valós munkafolyamatokat figyelmen kívül hagyó HACCP-dokumentációt tudtak felmutatni, a dolgozók közül pedig többen nem rendelkeztek érvényes egészségügyi igazolással, sőt, gyakran alapképzést sem kaptak.
Az NKFH elnöke szerint az élelmiszerbiztonság nem lehetőség, hanem kötelesség – de amit most találtak, az bőven túlmutat a figyelmetlenségen: egyes helyeken a szennyeződések és hanyagság már veszélyeztette a fogyasztók egészségét, írja az Index.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.