Ahhoz, hogy eldöntsük ehető-e valami a lejárati ideje után is, fontos különbséget tenni a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő fogalmai között. Az egyik kategóriába tartozó élelmiszerek akár évekkel a csomagoláson feltüntetett dátum után is biztonsággal megehetők! Mutatjuk mik ezek!
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amiknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. A minőségmegőrzési idő már más, az a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található és azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ehetjük meg őket!
A Nébih Maradék nélkül c. weboldalán a következő ajánlást tették közzé korábban a minőségmegőrzési idős termékek fogyaszthatóságával kapcsolatban:
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni fogyaszthatósági ideje is, és újabb termékekkel bővítették a listát. Íme:
A lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos iránymutatást adhat a fenti lista a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. Nem csak pénzt lehet vele spórolni, de a környezetre is jó hatással van, ha nem pazaroljuk az élelmiszert! Ezért ne felejtsük: ha egy lejárt termék bontatlan, sértetlen csomagolású és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyaszthatók!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.