Ezek az utolsó ételek a szeretetről, a gondoskodásról és a vigaszról szólnak.
Spencer Richards séf az Oxfordshire-ben működő Sobell House hospice-ban dolgozik, ahol olyan emberek utolsó ételét készíti el, akik életük végső szakaszában járnak. Azt mondja, ezek az ételek a szeretetről, a gondoskodásról és a vigaszról szólnak.
Saját hitvallásom, hogy séfként nincs nagyobb megtiszteltetés, mint valaki utolsó ételét elkészíteni
– mondta Spencer. Mint elmesélte, nemrég egy 21 éves betegnek főzött, aki nem szerette a hagyományos fogásokat, de kiderült, hogy nagyon szereti az utcai kajákat – így hát azt készítette el neki.
Volt olyan is, hogy egy 93 éves nő épp a hospice-ban töltötte a születésnapját:
Nem volt számára igazán meghatározó az otthon melege vagy a családi ünneplés, így a születésnapi torták sem. Amikor megleptük egy tortával, sírva fakadt – teljesen elérzékenyült.
Spencer fiatalokat és időseket egyaránt kiszolgál a hospice-ban, és nagyon változatos kérésekkel találkozik. Az egyik leggyakoribb kívánság a születésnapi torta, különösen 80-as, 90-es éveikben járó betegektől. „Ezek apró dolgok, de azoknak, akik elszigetelten élnek vagy magányosak, nagyon sokat jelentenek” – mondta.
Az élet végén az étkezés már nemcsak a főzésről szól, hanem arról is, hogy alkalmazkodjunk. A betegek gyakran elvesztik a nyelési képességüket, vagy megváltozik az ízérzékelésük a gyógyszerek és kezelések, például a kemoterápia hatására. Sokan érzékennyé válnak a sóra – ilyenkor mérsékeljük azt. A rákos betegek pedig gyakran inkább az édességeket kívánják
– fejtette ki. Spencer gyakran klasszikus francia desszertekből merít ihletet, mint a panna cotta, a crème brûlée vagy a crème caramel - írja a Mirror. Akkor is odafigyel a tálalásra és a részletekre, ha valaki már csak zselét vagy fagylaltot tud elfogyasztani:
Nem mindig tudjuk az adott pillanatban, hogy mit jelent az étel az illetőnek. De később megtudjuk – a családtagok gyakran hónapokkal később is visszajönnek, csak hogy köszönetet mondjanak.