Mézeskalács, fenyő és fűszeres illatok, szinte nincs is jobb dolog egy kellemes illatú gyertya égetésénél az adventi időszakban, azonban egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ezzel nagy károkat tehetünk a szervezetünkben. Az illatosított gyertyák az égés során veszélyes vegyi anyagok keverékét árasztják ki magukból, beleértve a mérgező gázokat, mint a szén-monoxid, a kén-dioxid és a nitrogén-oxid.
Ezeknek a vegyületeknek a belégzése köhögést, tüsszögést és szemirritációt okozhat, emellett még az asztmás tüneteket is ronthatják. Hosszú távon a beltéri levegő rossz minősége növelheti a szívbetegségek, a tüdőrák és a krónikus hörgőhurut kockázatát is.
Az Indoor Environments-ben megjelent tanulmány 14 otthon levegőminőségét mérte meg az írországi Galway-ben, 24 órával a ház energiahatékonyságának javítását célzó változtatások előtt és 24 órával azután is. Mindegyik házban 5 szennyező gáz mértékét, a hőmérsékletet és a páratartalmat figyelték.
A mérések alatt a lakókat arra kérték, hogy dokumentálják a tipikus háztartási tevékenységeket, fűtési és szellőztetési módszereiket, mint például a főzés, az ablakok kinyitása, a gyertyaégetés és a takarítás. Az eredményekből kiderült, hogy a gyertyák égetése, a cigarettázás és a szellőzök letakarása nagy mértékben megnövelte a szén-dioxid mértékét az otthonokban.
A tanulmány azt is feltárta, hogy ha egyenlő tömegű cigarettát és füstölőt égetnek el, a füstölők körülbelül négyszer több részecskét bocsátanak ki a levegőbe. A szakértők szerint érdemes olyan szobában égetni a gyertyákat, ahol van szellőző vagy egy nyitott ablak, így csökkenteni lehet a káros hatásukat - írta a Daily Mail.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.