A szőlő táptalaja is számít: ettől jó a bor

szőlész
PUBLIKÁLÁS: 2024. szeptember 28. 17:32
A magyar szőlő és bor világhírű, és a hazai borászok felvették a harcot a klímaváltozás kihívásaival, hogy hazánkban továbbra is kiváló borok készülhessenek.

A klímaváltozás Magyarországot és a Kárpát-medencei régiót még Európa többi részénél is jobban érinti. A változó klimatikus körülményeket tekintve nemcsak a globális felmelegedés jelent kihívásokat, hanem az új kórokozók megjelenése is növényvédelmi kihívások elé állítja a szőlészeket, befolyásolja a szőlő minőségét. A legnagyobb kihívás, hogy sokszor még a szakember szemével sem látszik a felszínen, hogy baj van.

Mitől jó a szőlő és a bor
Talajszelvény feltárás: Ifj. Gál Csaba szőlész, borász, növényvédelmi szakirányító, Gál Csaba alapító cégvezető, szőlész és Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár (jobbra) a Magyar Talajtani Társaság munkatársával  Fotó: Faludi Koppány

A magyar borászok szakmai szervezete és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy gondolta, hogy a Magyar Talajtani Társaság szaktudására nagy szükség van ahhoz, hogy jövőállóan tudjanak gazdálkodni

-mondta el a Ripostnak Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Ezért rendezték meg szeptember 28-án szombaton Magyarország 11 borvidékén a talajszelvény feltárással egybekötött figyelemfelkeltő napot, ahol szembesítették a gazdákat azzal, hogy a talajszelvény képe tükröt tart a gazdának, jól bánt-e a talajjal.

A jó talajtól lesz igazán jó a bor
A Gál birtokon vizsgálták a talaj minőségét Fotó: Faludi Koppány

A Gál szőlőbirtok Szigetcsépen dicséretet kapott, mert a vizsgálatok kimutatták, hogy egy 40-50 centi fekete élő humuszos rétegen terem a szőlőjük.

Ez azt mutatja, hogy jól bánnak a talajjal, talajkímélő művelési módszert alkalmaznak, takarják a talajt és nem hagyják kiszáradni, valamint hogy a szükséges mennyiségű szerves anyagot bejuttatják a talajba. A Gál birtok különlegessége, hogy saját maguk kísérletezik ki a változó klímában, melyik a legjobb módszer a legtöbb nedvesség és a legtöbb szervesanyag megtartására.

Fontos tudni, hogy a növények a tápanyagokat csak a legfelső 50 centiméteres rétegben tudják felvenni. A gyökereik képesek mélyebbre is hatolni, azonban ott már csak a vizet szívják magukba. A kiváló szőlő és abból készült bor előállításához ez elengedhetetlenül fontos. Ha a talajban elegendő tápanyag van, akkor nem kell évről évre drága pénzért külsőleg hozzáadni azt.

Ha nem alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz gyorsan, akkor ezt az élő, leghatékonyabb réteget veszítjük el rendkívül gyorsan

-folytatta a helyettes államtitkár, aki a talajtani szakemberekkel és a szőlősgazdákkal egyeztetett, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a kiváló talaj megőrzése szempontjából.

Régen akkor volt szép a szőlő, ha nem volt benne gaz. Mára ez nagymértékben megváltozott, mert a vízmegtartáshoz elengedhetetlenül fontos a növényzet is. A gazdák egymást győzködték, hogy nem az a szép birtok, ahol a fekete föld látszik, hanem az, ahol vízmegtartó takarónövényzet borítja a sorok közt.

A támogatáspolitikában is a talajtakarásos átállást részesíti előnyben a minisztérium, ez vált a területalapú támogatás alapjává. A módszert tekintve azonban szabad kezük van a gazdáknak. 

Jövőre újabb 11 borvidékünk egy-egy borászatának bevonásával folytatják a talajszelvény feltárást.


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.