Lévai Ferenc: A halpusztulás miatt nem lesz áremelés!

lévai ferenc
PUBLIKÁLÁS: 2024. augusztus 30. 13:15
Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a forróság miatti halpusztulással foglalkozunk.

Sokkolta a közvéleményt az, hogy tömegesen pusztulnak a halak több vízben, köztük a Kis-Balatonon és a Holt-Körösön is. A nyári forróságban nemcsak a vizek szintjei csökkennek drasztikusan, hanem a tavak hihetetlen mértékű felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ez okozza a tömeges halpusztulást.

Megfulladnak a halak

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője elárulta: ilyen problémával még sosem találkozott a magyar halászati ágazat, hogy tartósan 30 fok felett van a vizek hőmérséklete.

Busa-Levai Ferenc-14-CZ
Lévai Ferenc szerint nem drágulnak a halak karácsonykor Fotó: Bors

– Emiatt – különösen hajnalban – nagyon kevés az oldott oxigén a vízben. Külön probléma, hogy megjelent a kék alga, ami óriási mennyiségben köti meg a nitrogént. Ez a növény gombamód szaporodik, mert sem a planktonok, sem pedig a halak nem fogyasztják. Úgymond elsivatagosítja a vizet. 

Ha pedig ez még nem lenne elég, a meleg hatására a tavak fenekén lévő iszap elképesztő mennyiségű gázt termel, ami kicsapódik. Ha ezt „benyeli” egy hal, akkor úgy jár, mint az a szőlősgazda, aki a bor forrása alatt megy le a pincébe, a szén-monoxidtól megfullad

 – fogalmazott a Borsnak Lévai Ferenc.

Nem hárítják a fogyasztókra a kárt

A nemzet halászának is becézett szakember kiemelte: óriási a kár, így idén ősszel jóval kevesebb halat tudnak termelni a gazdaságok, mint egy évvel korábban.

Halvásár
A szakember szerint így is jut majd mindenkinek ponty Fotó: Mediaworks

Áremelés viszont biztosan nem lesz!

 Sajnos a hal nem tartozik az alapélelmiszerek közé, csak a tudatos vásárlók fogyasztják rendszeresen. Emiatt nem emelhetünk árat, hiszen a jelenleginél is jobban csökkenne a halfogyasztás. Abban reménykedünk, hogy a mezőgazdaság többi ágazatához hasonlóan kapunk katasztrófasegítséget az államtól – mondta a szakember.

Eltűnhet a csuka

Lévai arról is beszélt, hogy más mezőgazdasági ágazattal ellentétben a halgazdaságoknál nem lehet áttérni „szárazságtűrőbb” fajtákra, így csak reménykedni lehet, hogy a jövő év hűvösebb lesz, mint az idei. 

l@plcsuka1
Eltűnhet a csuka a hazai vizekből Fotó: Mediaworks

Sajnos Közép-Európa jellemző halfajait nem tudjuk lecserélni más, trópusibb fajtákra. 

Viszont már most tapasztalható, hogy átrendeződik az őshonos fajták aránya. A csuka például egyáltalán nem bírja a forróságot. Sajnos kikopik a magyar halfaunából. A harcsa viszont imádja ezt a meleget. Minden vizünk „elharcsásodik”.

 Ez abból a szempontból jó hír a horgászoknak, hogy sok és hatalmas példányokat foghatnak majd belőlük pár éven belül. A süllő megfelelő vízmélységnél átvészeli a kánikulát. A ponty a harcsához hasonlóan kedveli a meleget, így ez a halfaj is gond nélkül átvészeli majd a nyarakat. A keszeggel viszont más a helyzet. Egyre nehezebb megtermelni, mert érzékeny hal, ráadásul a csukához hasonlóan nagyon nem bírja a forróságot – zárta Lévai Ferenc. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.