kormány

Nem háríthatják át a családokra a bankok a védelmi hozzájárulást

Bors

Létrehozva: 2024.07.09.

Módosítva: 2024.07.09.

Háborúellenes akciótervet indít a kormány. A bankoknak védelmi hozzájárulást kell fizetniük, de a költségeket nem háríthatják át a lakosságra, azt a saját extraprofitjukból kell megfizetniük.

A hétfői kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány úgy döntött: háborúellenes akciótervet indít. Ennek egyik eleme az, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert, így a bankoknak is. 

A kormány továbbra is elutasítja, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, miközben egyes szereplők extraprofithoz jutnak.

 

A pénzügyi terhek növekedésének megakadályozása érdekében a kormány díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek vonatkozásában.

Ennek értelmében 2024. december 31-ig a lakossági ügyfelek esetében a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó. Ez azt jelenti, hogy a lakossági ügyfelekkel nem lehet többet fizettetni a számlavezetési díjért, az átutalásokért és a kártyáért, a banki szolgáltatások számukra nem kerülhetnek többe, mint eddig.

A kormány megakadályozza, hogy a bankok áthárítsák a terheket

2024. október 1-jétől bevezetnek egy kiegészítő illetéket is a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. A tranzakciós illeték tekintetében a kormány a családok védelme érdekében külön döntéseket hozott:

  • A jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány 2,5-szeresére emeli, azaz a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra tranzakciónként.
  • A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték.
  • A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. A kormány a bankkártya-használat utáni illeték mértékén nem változtat, így az továbbra is rendkívül alacsony marad.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek