Melóztál már 50°C fokban, miközben mindenkire mosolyognod kellett? - A pokol konyhája közelebb van, mint azt gondolnád

balaton
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 19. 12:00
A Balaton partján nyaralva sokszor megfeledkezünk arról, hogy a konyhákon azért dolgoznak, hogy a mi pihenésünk minél önfeledtebb legyen. A Balatoni Turizmus Szövetség éppen ezért változtatna a vendéglátósok megbecsülésén.

Ki ne járt volna már úgy, hogy a szabadság önfeledt perceit a Balaton partján töltve egy strandbüféhez állt sorba, hogy csillapítsa az éhségét, de akár a kiszolgálásban, akár az étel minőségében kivetnivalót talált és azonnal gorombáskodni kezdett. Egy mondás szerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. De vajon megfordult-e a fejünkben egy-egy ilyen kellemetlen szituáció alkalmával, hogy amíg mi a vízparti hűsölést hagytuk félbe egy jóízű ebéd miatt, addig a vendéglátósok bizony kőkeményen dolgoznak egész nap, sokszor 40, sőt gyakran 50 Celsius fokban azért, hogy mi megtölthessük a hasunkat?

DSC_6751 vendéglátósok
A vendéglátósok gyakran pokoli körülmények között tesznek meg mindent azért, hogy kellemesen teljen a nyaralók pihenése Fotó: Huszár Gábor

Pedig a konyhákon dolgozók egyáltalán nincsenek irigylésre méltó helyzetben, pláne most, amikor a hőség rekordokat döntöget. Ők azok, akik ebben a tikkasztó kánikulában is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a Balatonnál nyaralók jól érezzék magukat – miközben nekik extrém körülmények között kell dolgozniuk. Már belegondolni is izzasztó, hogy mit jelent ilyen forróságban órákon át talpon lenni, tálcákat cipelni, forró ételeket felszolgálni és mindemellett mosolyogni.

Ezek a dolgozók tudják igazán, hogy milyen is az igazi pokol konyhája – nem pedig az amerikai gasztro-reality műsort vezető Gordon Ramsey. Ennek ellenére sokszor nem kapnak kellő tiszteletet és megbecsülést a vendéglátásban dolgozók. Ezen változtatna a Balatoni Turizmus Szövetség, amely arra kéri a turistákat, hogy ezekben a napokban gondoljanak kicsit azokra, akiktől az ételt kapják és legyenek türelmesebbek a vendéglátásban dolgozókkal.

Az éttermek konyháiban pokolian forrók ezek a napok, ahol a pincérek és a konyhai dolgozók emberfeletti körülmények között végzik a munkájukat. Miközben mi italokkal és ízletes ételekkel hűsölünk, ők a forró gőzben és a tűzhelyek mellett izzadnak, hogy kiszolgáljanak minket, elviselhetetlen párában, nehéz fizikai munkát végezve

 – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A szövetség ezért akciót indított annak érdekében, hogy felhívják a vendégek figyelmét arra, hogy a pincérek és a konyhai dolgozók is emberek. Ők is elfáradnak és néha hibáznak is. De ez nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül kellene bánni velük. Pláne annak tükrében, hogy a konyhákon dolgozók vastagon hozzájárulnak a nyári pihenésünkhöz. 

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója elmondta, hogy a szövetség arra kéri a vendéglátásban, turizmusban tevékenykedőket, hogy egy, a közösségi médiában elhelyezett posztban kérjék meg a vendégeiket arra, hogy legyenek türelmesebbek az éttermekben.

Szeretnénk, ha a vendégek – ha tehetik – egy rövid tapssal, vagy legalább egy apró mosollyal jelezzék az őket kiszolgálóknak: értékelik, hogy ebben a nagy melegben is megpróbálnak helytállni. Egy mosoly, egy köszönet, egy kis borravaló sokat jelenthet számukra, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbek legyenek számukra is.

Az akció támogatóit arra kérik, hogy minden egyes posztban használják „Ne csak ízlelgesd, de becsüld is a konyhai dolgozók munkáját!” mondatot – és használják a #tiszteletakonyhanak vagy a #tiszteletapincereknek hashtageket.

Legyünk türelmesek, kedvesek és hálásak a vendéglátósoknak a munkájukért!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.