Beköszöntött a kánikula. A forróságban pedig megindult az amurszezon. Minél melegebb a víz, annál hevesebben táplálkozik ez a halfaj. Fárasztása óriási élmény, hiszen kőkemény harcos, nem véletlenül hívják a vadvizek torpedójának. Az elnevezése nemcsak az alakjára utal, hanem heves kitöréseire is, ami még a rutinos horgászokat is próbára teszi a fárasztás során.
Sokan nem is gondolnák, de a legnagyobb amurok a kis csatornákban találhatóak, ahol érintetlenül élhetik az életüket. Kifejezetten jó hely a Kiskunsági-főcsatorna, a Duna–Tisza-csatorna, a Duna-völgyi-főcsatorna, a Ráckevei-Soroksári Duna-ág, valamint az élő Duna. Az utóbbira jár amurozni az ismert versenyhorgász, Jakubecz Kálmán.
– Az amurt főként homokos, sóderes helyen találjuk, de a leszakadó, köves partszakaszokat is nagyon kedveli. A sekélyebb, egyméteres víztől egészen a 3-4 méteresig megtalálható.
Amikor húsz fok fölé megy a Duna vízhőmérséklete, akkor kezdenek csak igazán aktív táplálkozásba, igazi nyári halak
– fogalmazott a Borsnak Jakubecz.
A versenyhorgász arról is szót ejtett, mivel kifejezetten növényevő halról van szó, ezért kukoricával és tigrismogyoróval lehetünk a legeredményesebbek.
– De bármi más növényi eredetű táplálék is szóba jöhet: lucerna, alga, nád, különböző vízparti gyümölcsfák termései – nyilatkozta a profi pecás, aki hangsúlyozza: ne spóroljunk az etetéssel. – Én natúr, forrázott vagy főzött kukoricás etetést szoktam alkalmazni, csalinak pedig egy szem 16 mm-es pop upot szoktam használni, amelyet egy úgynevezett „ronnie rig” horogelőkén kínálok fel. A lebegtetés nagyon fontos, mert így biztosíthatjuk a jó akadást.
Jakubecz Kálmán a fárasztás élményéről is szót ejtett.
– Azért csodás, mert rendkívül kiszámíthatatlan hal. Egyik pillanatban olyan, mintha a miénk lenne, mintha már megadná magát, következő pillanatban, ahogy húzzuk a szák felé és meglátja, hatalmas erővel tör vissza a sodrásba.
Ha nem fárasztjuk ki eléggé, és idő előtt megszákoljuk, képes átszakítani a merítőt egy erősebb kirohanással.
A fék mindig legyen jól beállítva, mert ennél a halnál semmi sem biztos, míg a vízben van – teszi hozzá a dunai horgász, aki azt is elárulta, mekkora volt a legnagyobb amurja. – A személyes rekordom egy 23,20 kilós példány volt, de fogtam 21 kilósat is, mindkettőt a Dunából. A mai napig őrzöm emlékét, felejthetetlen fárasztás egy ilyen halat partra terelni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.