Béke

Így képviselné a fogyatékkal élőket Szekeres Pál Európában

Létrehozva: 2024.06.05.

A fogyatékkal élők érdekei nem szorulhatnak háttérbe az Európai Unióban, még a globális válsághelyzetek dacára sem – véli Szekeres Pál, a háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető, aki maga is kerekesszékben éli mindennapjait.

A hétvégi Békemeneten emberek százezrei tűzték zászlajukra a béke üzenetét, amelyet nem titkoltan Brüsszelnek címeztek a magyarok. 

ORBÁN Viktor
A múlt hétvégi Békemeneten a fogyatékkal élők akadálymentesített környezetben vehettek részt Fotó: Koszticsák Szilárd

„A rendezvényen a fogyatékossággal élők kiemelt helyen, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés mellett, jelnyelvi tolmács segítségével tekinthették meg az ünnepi műsort” – hívta fel a figyelmet a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos. Hozzátette: ez jó példája annak, hogy a kormánypártok odafigyelnek a fogyatékossággal élők speciális szempontjaira, mert 

 

 

az a cél, hogy ők is ugyanúgy részei legyenek a közéletnek!

 

 

Nyitrai Zsolt posztjában arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP EP-listáján befutó helyen szerepel Szekeres Pál, kerekesszékes paralimpikon, aki elődjéhez, Kósa Ádámhoz hasonlóan sikerrel képviselheti a fogyatékossággal élők ügyeit, illetve érdekeit.

20220531-1-tum
A sportban és a közigazgatásban szerzett tapasztalatait is kamatoztathatja Brüsszelben a fogyatékkal élők érdekében Szekeres Pál Fotó: Nemzeti Sport

Szekeres Pál a Metropol megkeresésére szintén méltatta Kósa Ádám brüsszeli munkáját, amit a fogyatékossággal élőkért végzett Brüsszelben. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje jó barátjának nevezte elődjét és elárulta: folytatná az általa megkezdett munkát, méghozzá a fogyatékkal élők körében jól ismert mottó tükrében, azaz:
 

Semmit rólunk, nélkülünk! Ezt szem előtt tartva tervezem a brüsszeli EP-munkát, ha a választók megtisztelnek a bizalmukkal. Célom, hogy ez az elv a gyakorlatban is minél jobban megvalósuljon, azaz minden uniós döntés megszületésénél, ami a fogyatékkal élőket is érinti, üljön a döntéshozók között egy fogyatékkal élő!

 

Szekeres Pál volt az első ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet tudott szerezni. Azt mondja: ő már bármit csinál, mindig a vívó Szekeres Pál lesz az emberek szemében. Pedig – bár ezt nyilván kevesebben tudják róla – a közigazgatásban is több éves tapasztalattal rendelkezik, amit legalább annyira kamatoztathat Brüsszelben, mint a sportból hozott kitartást. 

 

A fogyatékossággal élők ügyében már több mint egy évtizede képviselem hazánkat az Európai Unió szintjén, szóval a politikai érdekérvényesítésben is rendelkezem némi tapasztalattal, de Kósa Ádám Európai parlamenti képviselőtől is nagyon sok rálátást kaptam az évek alatt a területre, amelyen bőven akad még tennivaló.

 

Szekeres Pál tervei között szerepel az, hogy áttekintse az Európai Unió 2030-ig szóló fogyatékossági stratégiájának célkitűzéseit és felgyorsítsa azok megvalósítását, mert – mint fogalmazott – „az élet felülírta ezeket a forgatókönyveket a pandémiával, valamint a migrációval és a háború kirobbanásával.”
 

Hallatná a béke hangját Brüsszelben

Szekeres Pál a paralimpiai pályafutása során nem egy olyan sportolóval találkozott, aki valamilyen fegyveres konfliktusban harcolva sérült meg súlyosan, így többször is testközelből láthatta egy-egy háború kegyetlenségét és annak soha nem gyógyuló sebeit. Már csak emiatt is fontosnak érzi, hogy a béke képviseletében politizáljon Brüsszelben, ahol a többi között felhívná a figyelmet arra, hogy az olyan globális veszélyhelyzeteknek, mint a pandémia, a migráció vagy az ukrajnai háború, nem lehetnek  kárvallottjai az európai emberek, különösen nem a fogyatékkal élők! Sem gazdasági, sem társadalmi, sem pedig morális értelemben.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek